De Europese Commissie start een juridische procedure tegen het VK vanwege een omstreden Brexit-wet van Boris Johnson.
Johnson loodste deze week een wet door het Lagerhuis waarmee de Britse regering eenzijdig handelsafspraken over Noord-Ierland kan negeren.
De EU wil dat de Britse regering de Brexit-wet intrekt.
De Europese Commissie begint een zogeheten inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk vanwege de omstreden Brexitwet die het land heeft aangenomen.
De Interne Markt-wet is volgens voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag, zei ze in een verklaring.
De EU eiste eerder dat Londen de omstreden wetgeving voor 1 oktober zou intrekken en dat is niet gebeurd, aldus Von der Leyen.
"De Europese Commissie heeft vandaag per brief formeel het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd over de schending van zijn verplichtingen in het terugtrekkingsverdrag", aldus Von der Leyen. "Dit is het begin van een formele inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een maand om te antwoorden op deze brief."
Een inbreukprocedure begint altijd met een brief waarin het dagelijks EU-bestuur om opheldering vraagt.
Als het antwoord onbevredigend is wordt de druk opgevoerd met een nieuwe aanmaning en als ook daar niets mee gedaan wordt kan de commissie besluiten naar het Europees Hof van Justitie te stappen.
"Beide partijen zijn gebonden aan de verplichting om in goed vertrouwen samen te werken bij de uitvoering van het terugtrekkingsverdrag", zei Von der Leyen.
Delen van het Britse wetsvoorstel, Internal Market Bill geheten, ondergraven volgens Brussel de afspraken over Noord-Ierland.
Om te voorkomen dat er weer een harde grens tussen de republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland verrijst zodra de EU en het Verenigd Koninkrijk volgend jaar definitief uit elkaar zijn, is afgesproken dat de EU-regels blijven gelden voor Noord-Ierland.
In de clausules van de Britse interne marktwetgeving wordt getornd aan afspraken daarover, meent de commissie.
Rutte maakt zich niet erg druk
De Britse regering zal op een "gepast moment" reageren op de juridische stappen van de Europese Commissie tegen het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson laten weten in een reactie op de aankondiging van Von der Leyen.
"We hebben duidelijk aangegeven wat de redenen zijn voor de maatregelen die te maken hebben met het protocol voor Noord-Ierland", aldus de zegsman. "We moeten een wettelijk vangnet creëren om de integriteit van de interne markt van het Verenigd Koninkrijk te beschermen."
De inbreukprocedure is volgens premier Mark Rutte niet het begin van het einde van de Brexit-onderhandelingen met Londen. Meer dan een "administratieve stap" is het niet, aldus de premier.
"Ik denk dat we er een beetje te veel van maken", zei Rutte over de eerste stap van een weg die Brussel en Londen voor de Europese rechter kan brengen. "Ik denk niet dat dit de onderhandelingen erg zal beïnvloeden."