- De EU wil brievenbusfirma’s doorlichten op activiteiten en daarmee misbruik opsporen.
- Grote bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar moeten vanaf 2023 minimaal 15 procent omzetbelasting gaan betalen, zegt de Europese Commissie.
- Beide plannen moeten bijdragen aan een eerlijk belastingstelsel, dat een einde maakt aan belastingontwijking en -ontduiking.
- Lees ook: De EU wil anonieme cryptoportemonnees verbieden om witwassen tegen te gaan
De Europese Commissie wil brievenbusfirma’s in de EU “de duimschroeven gaan aandraaien”, aldus commissaris Paolo Gentiloni (Economische Zaken). Het dagelijks EU-bestuur hoopt ze te kunnen aanpakken door ze door te lichten op hun activiteiten “zodat hun misbruik gemakkelijker is op te sporen”. Hij zegt dat zijn voorstel niet specifiek op een of meerdere landen is gericht. In Nederland zitten duizenden brievenbusfirma’s die niet of nauwelijks belasting betalen.
Brussel richt zijn pijlen op “legehulsbedrijven die veel inkomen van buiten krijgen of naar een ander land doorsluizen, met weinig personeel of management dat is uitbesteed, en met een passief inkomen”. Dat laatste betekent dat het bedrijf weinig moeite hoeft te doen om geld te verdienen, zoals met het innen van royalty’s, huur- of andere opbrengsten uit onroerend goed of langlopende beleggingen.
Bedrijven die aan deze “objectieve indicatoren” voldoen moeten inzicht gaan geven in hun activiteiten. “Ons voorstel zal nationale belastingdiensten helpen bedrijven op te sporen die alleen op papier bestaan”, stelt Gentiloni.
Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de Belastingcommissie van het Europees Parlement, reageert verheugd op het voorstel. Volgens hem telt Nederland meer dan 12.400 brievenbusfirma’s en stroomt een bedrag ter waarde van zo’n vijf keer de Nederlandse economie door deze legehulsbedrijven. “Veel van dat geld heeft belastingontwijkings- en witwasdoeleinden. Het is tijd voor een grote schoonmaak.”
Volgens een woordvoerder van Oxfam "zal dit initiatief het probleem niet oplossen. Financiële diensten zijn bovendien uitgezonderd." De organisatie vreest dat veel bedrijven die een hoge omzet realiseren met weinig personeel en machines de dans zullen ontspringen.
Brussel stelt wet voor 15 procent belasting multinationals voor
Grote bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar moeten vanaf 2023 minimaal 15 procent omzetbelasting gaan betalen, zegt de Europese Commissie in wetsvoorstellen 'voor een eerlijk' belastingstelsel, dat een einde moet maken aan belastingontwijking en -ontduiking.
De nieuwe wet komt voort uit een akkoord dat 137 landen in oktober in OESO-verband sloten over een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Ze spraken af dat grote multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd. In het commissievoorstel staat onder meer hoe de belasting moet worden berekend en toegepast in de EU.
Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie wil snel handelen om aan te tonen dat "Europa zich volledig inzet om een eerlijker, internationaal systeem voor vennootschapsbelasting op te zetten. Dat is van groot belang nu we meer overheidsmiddelen nodig hebben om de gevolgen van de pandemie en de kosten van de groene en digitale transitie te betalen. Minimale effectieve belasting vastgelegd in Europese wetgeving is van vitaal belang voor de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking en voorkomt bovendien een ‘race naar de bodem’ met ongezonde belastingconcurrentie tussen landen."
De commissie wil deze regels direct in EU-wet omzetten, maar daar verzetten Hongarije, Estland en Polen zich vooralsnog tegen.
Volgend jaar in de zomer komt het dagelijks EU-bestuur ook met een richtlijn over de herverdeling van de belastingrechten. Dan worden de belastinginkomsten van multinationals verdeeld onder de landen waar ze hun omzet halen. Daarover is nog geen internationaal akkoord zoals de 15-procentsregel behaald bij de onderhandelingen, die door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ( OESO) worden geleid.