De beurzen kregen in de middaghandel steun van een onverwacht sterke stijging van de Amerikaanse fabrieksorders in mei. Eerdere tegenvallende cijfers over de Amerikaanse en Europese economie werden daardoor verder naar de achtergrond gedrukt. ,,De economische verwachtingen zijn wel weer verder naar beneden gegaan, maar ook weer niet heel dramatisch”, zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management daarover.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam stond een klein uur voor het slot 1 procent hoger op 313,50 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 515,59 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,5 tot 0,8 procent omhoog.

PostNL

Postbedrijf PostNL was een van de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen in Amsterdam (5,5 procent). Het bedrijf maakte bekend dat het zijn voorgenomen reorganisatie doorzet, zij het in een wat lager tempo. In april werd de overgang naar een nieuw sorteer- en distributiesysteem volledig stilgelegd.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM werd 3,9 procent meer waard. De luchtvaartgroep is volgens de Franse krant Le Figaro dichtbij een samenwerking met de Arabische concurrent Etihad Airways. Verder waren destaalfondsen ArcelorMittal en Aperam in trek met koerswinsten rond de 5 procent.

Aegon

Ook Aegon blonk uit in de AEX met een winst van 1,8 procent. In de MidKap waren Delta Lloyd (4,8 procent) en SNS Reaal (8,3 procent) de sterkste stijgers. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte maandag bekend dat verzekeraars een gunstigere rentecurve mogen hanteren bij de berekening van hun solvabiliteit.

DE Master Blenders steeg bijna 6 procent nadat bekend was geworden dat investeerder Donata een belang heeft genomen van ruim 12 procent. De koffieproducent krijgt op 9 juli een officiële notering op het Damrak maar tot die tijd kan er al wel in het aandeel worden gehandeld.

De euro noteerde dinsdagochtend een koers van 1,2605 dollar, tegen 1,2585 dollar aan het einde van de voorgaande handelsdag. Brentolie bracht 100,52 dollar per vat op, een stijging met 3,3 procent. Amerikaanse olie werd 4,1 procent duurder en kostte 87,15 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl