De AEX-index in Amsterdam noteerde minder dan een uur voor het slot 0,3 procent lager op 344,66 punten. De MidKap daalde ook 0,4 procent en kwam daarmee op 522,73 punten. De beurzen in Frankfurt stond onveranderd, terwijl de graadmeters in Parijs en Londen tot 1,1 procent verloren.
Op Wall Street liepen de verliezen tot 0,9 procent op. Een van de voornaamste boosdoeners was een tegenvallend cijfer over de banenmarkt. Vorige week werden 366.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ingediend, waar economen in doorsnee rekenden op 360.000 stuks.
Rentetarieven
De Bank of England en de ECB lieten de belangrijkste rentetarieven onveranderd op de historische lage niveaus van respectievelijk 0,5 en 0,75 procent. ECB-president Mario Draghi liet weten dat het economisch herstel in de eurolanden later dit jaar kan intreden. De economische risico’s blijven volgens Draghi echter groot.
In Parijs leverde Alcatel-Lucent 3,8 procent in, terwijl het concern eerder op een winst van 2 procent stond.. De Nederlandse topman Ben Verwaayen verlaat de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur zodra een opvolger voor hem is gevonden. Het bedrijf maakte verder bekend in het vierde kwartaal van 2012 opnieuw in de rode cijfers te zijn beland.
Aperam
In de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam de grootste daler met een min van 3,4 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop met een winst van 2,8 procent. Technisch dienstverlener Imtech stond bovenaan in de MidKap met een plus van 4,5 procent na een adviesverhoging door SNS Securities.
Nutreco verloor 1,9 procent en boekte daarmee het grootste verlies onder de middelgrote fondsen. Volgens private banker André Sirks van Theodoor Gilissen werden de jaarresultaten die het diervoerbedrijf naar buiten bracht aangegrepen om wat winst te nemen, nadat het aandeel aan het begin van de week de hoogste koers ooit bereikte.
De euro zakte tot 1,3376 dollar, van 1,3535 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. Draghi liet weten dat de recente opmars van de euro een risico kan zijn voor de economische groei in de eurozone en de inflatie. Vooralsnog is er volgens hem echter geen sprake van een overwaardering van de euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl