De meeste Europese beurzen stonden dinsdagochtend in het rood. Beleggers namen wat winst na de stijging op maandag. Ook werd gewacht op de Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.

,,De beurzen doen even een stap terug, maar het gaat niet echt hard naar beneden. De waarderingen van sommige bedrijven beginnen erg hoog te worden, maar desondanks zit een echte correctie er waarschijnlijk niet aan te komen. Er stroomt nog altijd veel geld naar de aandelen en de dips worden steeds gebruikt om bij te kopen”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Duitse beleggers positiever

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 496,06 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 751,53 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent en de Londense FTSE won 0,3 procent.

De DAX in Frankfurt verloor 1 procent. Uit cijfers van onderzoeksbureau ZEW bleek dat de Duitse beleggers en analisten positiever zijn geworden over de huidige economische omstandigheden. De index van het ZEW die de beoordeling van de huidige omstandigheden weerspiegelt, verbeterde van 45,5 in februari tot 55,1. Economen rekenden hier in doorsnee op een stijging tot 52,0.

Voor de komende zes maanden zijn ze echter minder optimistisch dan economen hadden gehoopt. De index nam toe van 53,0 vorige maand tot 54,8. Hier werd gerekend op een toename tot 59,4.

Delta Lloyd grootste stijger

Op Beursplein 5 had bodemonderzoeker Fugro last van de dalende olieprijs en stond onderaan de AEX met een min van 2,2 procent.

Grootste stijger was Delta Lloyd met een winst van 4 procent. De verzekeraar heeft nieuwe aandelen uitgegeven om zijn financiële positie te versterken. Een significant aantal aandelen is geplaatst bij één nieuwe aandeelhouder.

Op de lokale markt leverde AND International Publishers 9 procent in. De digitale kaartenmaker zag zijn winst vorig jaar groeien, maar keert geen dividend uit. Ook over 2015 zijn aandeelhouders niet zeker van een winstuitkering.

In Londen steeg Sainsbury's ruim 1 procent. De Britse supermarktketen zag de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn voor het vijfde kwartaal op rij teruglopen. De afname was echter minder sterk dan analisten hadden gevreesd.

Werkgelegenheid eurozone vrijwel gelijk

De euro was 1,0616 dollar waard, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 43,12 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 53,12 dollar per vat.

De werkgelegenheid in de eurozone is in het vierde kwartaal van 2014 met 0,1 procent toegenomen in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat hadden in het afgelopen kwartaal in de eurozone 148,6 miljoen mensen een betaalde baan. Voor de gehele Europese Unie klom de werkgelegenheid met 0,2 procent op kwartaalbasis. In de EU hadden in de vorige periode 226,7 miljoen mensen betaald werk.

De sterkste groei van de werkgelegenheid in de EU werd gemeten in Spanje en Letland met ieder een plus van 0,7 procent, gevolgd door Ierland en Slowakije (ieder plus 0,6 procent). De sterkste krimp kwam voor rekening van Portugal (min 1,4 procent), Cyprus (min 0,6 procent), Polen (min 0,3 procent) en Italië (min 0,2 procent). Voor Nederland meldde Eurostat een groei van de werkgelegenheid met 0,4 procent op kwartaalbasis.

Lichte deflatie

De inflatie in de eurozone is in februari uitgekomen op min 0,3 procent op jaarbasis. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend op basis van een definitief cijfer.

Het cijfer komt overeen met een eerdere raming. In januari werd nog een negatieve inflatie in de eurozone gemeten van min 0,6 procent.

Voor de gehele Europese Unie bedroeg de inflatie min 0,2 procent, tegen min 0,5 procent een maand eerder. Volgens Eurostat werden in twintig Europese lidstaten negatieve inflatiecijfers gemeten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl