De AEX-index in Amsterdam eindigde onveranderd op 340,72 punten. Daarmee staat de hoofdgraadmeter in Amsterdam onder de slotstand van eind vorig jaar van 342,71 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 518,53 punten. De beurzen in Londen en Parijs noteerden ook vrijwel gelijk aan woensdag. Frankfurt zakte 0,4 procent.
De index van leidende economische indicatoren in de VS zakte vorige maand onverwacht. Ook liet de industrie rond Philadelphia een minder sterke groei zien dan economen hadden verwacht. De cijfers wakkerden de zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie verder aan.
Nokia
In Helsinki zakte Nokia ruim 8 procent. De Finse mobieltjesmaker behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 5,85 miljard euro, een vijfde minder dan een jaar eerder. Het was het laagste omzetniveau sinds het derde kwartaal van 1999. De omzet viel ook lager uit dan analisten hadden verwacht.
Nestlé klom in Zürich meer dan 1 procent. ’s Werelds grootste voedingsconcern boekte in het eerste kwartaal op eigen kracht een omzetstijging van ruim 4 procent. Het is wel de traagste eerstekwartaalgroei sinds 2009.
ASML
ASML zette de stijging voort en was met een winst van 4,6 procent opnieuw de grootste stijger in de AEX. De chipmachinemaker, die woensdag beter dan verwachte resultaten bekendmaakte, profiteerde van een adviesverhoging door Deutsche Bank.
AkzoNobel was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 3,3 procent. De verfspecialist heeft in de eerste maanden van dit jaar veel last gehad van de economische malaise in Europa. De economische situatie blijft volgens het bedrijf uitdagend en wordt er geen spoedige verbetering verwacht.
Nutreco
In de MidKap stond Nutreco op een plus van 1,9 procent. De dier- en visvoerproducent zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen ondanks een forse volumedaling in zalmvoer en de economische malaise in onder meer Spanje.
De euro was 1,3069 dollar waard, tegen 1,3050 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 87,16 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 98,50 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl