De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 5,51 punten (1,8 procent) op 307,50 punten. De MidKap-index daalde 10,74 punten (2,2 procent) tot 485,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten minnen zien van 2,8 tot 3,2 procent.
De breed samengestelde Stoxx Europe 600-index is in de afgelopen maand circa 8,3 procent gestegen. Dat is de sterkste koerswinst in ruim 2 jaar.
Uitvoering crisisplannen
Beleggers wachtten maandag op de details en de uitvoering van de crisisplannen. De zorgen over de schuldencrisis lieten de geldmarkten niet onberoerd. De renteniveaus op Italiaanse en Spaanse staatsleningen liepen opnieuw op. Daarnaast namen op de geldmarkten ook de zorgen over België toe. Dat land moest maandag bij een obligatieveiling hogere rentes bieden.
Behalve door winstnemingen werd de stemming in Europa gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen, die in september een minder sterke toename lieten zien dan verwacht. Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone in september is opgelopen tot 10,2 procent.
Bankaandelen
Bankaandelen kregen maandag flinke klappen. De Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole verloren tussen 7,8 en 9,8 procent. In de AEX zakte ING 7,5 procent en Aegon daalde 3,8 procent. Het Duitse Commerzbank leverde 8,5 procent in en Deutsche Bank ging 8,6 procent omlaag.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was ook een flinke daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 6,9 procent na een adviesverlaging van Société Générale. Roestvrijstaalbedrijf Aperam ging 5,9 procent omlaag.
Grootste stijger
TNT Express was de grootste stijger in de AEX met een plus van 5 procent. Volgens analisten voldeden de kwartaalcijfers van de pakketbezorger aan de verwachtingen. Het bedrijf liet daarnaast weten naar nieuwe kostenbesparingen te zoeken.
MidKapper Aalberts Industries daalde 2,3 procent. De industrieel toeleverancier kondigde aan dat oprichter en naamgever Jan Aalberts in april volgend jaar opstapt als bestuursvoorzitter. Jan Aalberts richtte het bedrijf in 1975.
De euro was 1,3925 dollar waard tegen 1,4165 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot bijna 92 dollar per vat en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl