De Europese aandelenbeurzen noteerden maandag overwegend in de min. De onzekerheid over de Griekse schuldentragedie bleef als een schaduw boven de markt hangen. In Amsterdam zorgde een positief rapport van De Nederlandsche Bank nauwelijks voor opwinding.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde een uur voor het slot 0,6 procent lager op 476,57 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 722,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent steeg. De Turkse beurs verloor 5,3 procent, in reactie op het verlies van de absolute meerderheid in het parlement van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Ook de Turkse munt stond flink onder druk.
De Nederlandse economie stevent af op het beste jaar sinds 2008. Mede dankzij de aantrekkende consumptie groeit het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 2 procent, aldus DNB in zijn jongste raming. In december ging de centrale bank nog uit van 1,2 procent groei in 2015.
Aegon
Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van ruim 2 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM was de sterkste stijger met een plus van 0,6 procent. In de MidKap won Galapagos krap 6 procent. Meerdere banken maakten bekend het aandeel te gaan volgen.
In Frankfurt maakte Deutsche Bank een koerssprong van bijna 5 procent. Beleggers reageerden verheugd op het vertrek van de twee bestuursvoorzitters Jürgen Fitschen en Anshu Jain. Het vervroegde vertrek van de topmannen heeft mogelijk te maken met de schandalen waarbij de grootste bank van Duitsland betrokken is geweest.
Syngenta zakte in Zürich bijna 2 procent. Monsanto, 's werelds grootste zadenhandelaar, heeft zijn Zwitserse overnameprooi opnieuw niet weten te overtuigen van de voordelen die het ziet in het samengaan van de twee bedrijven.
Euro
In Londen won Diageo ruim 7 procent. De Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital bestudeert naar verluidt een overnamebod op het Britse drankenconcern, bekend van onder meer Johnnie Walker, Guinness en Smirnoff.
De euro noteerde op 1,1216 dollar, tegen 1,1110 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 58,50 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 62,74 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl