De Europese Centrale Bank (ECB) werkt ondertussen aan een nieuw plan voor het opkopen van kortlopende staatsleningen van noodlijdende eurolanden ondanks verzet van de Duitse centrale bank. Beleidsmaker JürgAsmussen van de ECB probeerde maandag de Bundesbank gerust te stellen met de mededeling dat het nieuwe opkoopprogramma, waarvan de details nog moeten worden afgetimmerd, niet wordt gebruikt om overheden te financieren.
Aan het bedrijvenfront bleek dat de Franse bank Crédit Agricole in het tweede kwartaal veel last heeft gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Door forse afschrijvingen en tegenvallende prestaties in Griekenland en Italië kwam de winst bijna 70 procent lager uit dan een jaar eerder.
Ordina
In Amsterdam opende Ordina de boeken. De automatiseerder heeft in de eerste helft van dit jaar het nettoverlies flink zien teruglopen in vergelijking met een jaar eerder, geholpen door lagere reorganisatiekosten. Volgens Ordina blijven de markten waarin het bedrijf opereert echter onzeker, zowel in Nederland als in België.
In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. Beleggers bleven bezorgd over de afnemende economische groei in China. Ook verlaagde de Japanse overheid voor het eerst sinds oktober 2011 de groeiverwachtingen voor de Japanse economie vanwege een afzwakking van de export. In Tokio eindigde de Nikkei 0,6 procent lager.
Ingrijpen centrale banken
Beleggers op Wall Street besloten maandag te wachten op signalen dat centrale banken gaan ingrijpen om de kwakkelende economie aan te jagen. Overnamenieuws zorgde lange tijd voor een positieve ondertoon, maar de Dow-Jonesindex en de S&P 500-index zakten toch in het rood.
De Dow sloot 0,3 procent lager op 13.124,67 punten en de S&P 500 moest 0,1 procent terug tot 1410,44 punten. De Nasdaq won 0,1 procent tot 3073,19 punten.
Winsten
De Europese aandelenbeurzen wisten eerder op de dag winsten te boeken. De verhandelde volumes waren echter uitzonderlijk laag omdat de grote Londense beurs gesloten was.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 332,35 punten. De MidKap-index ging 0,4 procent vooruit tot 506,00 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten respectievelijk 1,1 en 0,9 procent hoger.
De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2483 dollar waard, tegen 1,2515 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,32 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,2 procent tot 112 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl