Het sentiment was aan het begin van de dag al negatief, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen de kop in had gedrukt. Ook hadden beleggers er minderfiductie in dan aan het begin van de week dat Europese leiders hun plannen om de schuldencrisis aan te pakken, snel tot uitvoering zullen brengen.
De AEX-index noteerde ruim een half uur voor het slot 0,7 procent lager op 310,64 punten. De MidKapindex verloor 1,3 procent en stond op 508,08 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 1,6 procent lager.
VS
De werkgelegenheid in de VS groeide in juni ongeveer even veel als in de voorgaande maand. Met een groei van 80.000 banen, was de groei iets minder sterk dan de door economen voorspelde 90.000. De verwachtingen waren voorafgaand hooggespannen, omdat donderdag uit gegevens van salarisstrookverwerker ADP was gebleken dat er in juni juist meer banen dan verwacht waren bijgekomen.
De ECB maakte donderdag wel bekend de rente te verlagen tot 0,75 procent, maar kondigde geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aan. De rente op Spaanse staatsobligaties liep daarna snel op en stond vrijdag al op 6,9 procent. Daarmee ligt de rente weer even hoog als in de dagen voor de eurotop eind vorige week.
Delta Lloyd
In Amsterdam stond Delta Lloyd in de belangstelling. De verzekeraar meldde vrijdag dat het Britse Aviva 37 miljoen stukken van de verzekeraar heeft verkocht. Aviva bezit nu een belang van nog geen 20 procent in DeltaLloyd, tegen ruim 41 procent voor de verkoop. De verkoop, voor 10,75 euro per aandeel, zette Delta Lloyd op de beurs onder druk. Het fonds stond 4,1 procent lager.
TomTom was de grootste daler in de AEX met een min van 5,5 procent. Het fonds kreeg een afwaardering te verwerken van SNS Securities. Volgens de bank loopt TomTom het risico een groot deel van zijn inkomsten uit de overeenkomst met Renault te verliezen omdat de autofabrikant met LG in zee is gegaan voor de levering van standaard navigatie-apparatuur.
De euro daalde in de middaghandel tot 1,2300 dollar, ten opzichte van de 1,2380 dollar bij het sluiten van de beurzen op donderdag. De euro daalde donderdag al ruim 2 cent in waarde tegen de dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie had flink te lijden onder het tegenvallende Amerikaanse banencijfer en daalde 3 procent tot 84,63 dollar. Brentolie werd met 98,66 dollar per vat 2 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl