De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen gingen verder omlaag na de verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers durven minder risico te nemen door de oplopende spanningen in het conflict in Oekraïne na de vliegtuigramp.
De AEX-index noteerde bijna een uur na opening van de beurs 0,4 procent lager op 403,27 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 621,38 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,1 tot 0,4 procent in. De beurs in Moskou zakte 1,3 procent door de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen.
Grootste dalers in de AEX waren uitzender Randstad en uitgeefconcern Reed Elsevier met verliezen van 1,5 procent. Het financiële concern ING en digitaal beveiliger Gemalto waren de enige stijgers met een winst van 0,5 procent.
In de MidKap verloor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,8 procent. Ook de aandelen van andere Europese luchtvaartmaatschappijen gingen omlaag. In Dublin leverde Ryanair 1 procent in en in Frankfurt daalde Lufthansa 0,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven won Beter Bed 0,6 procent na publicatie van de kwartaalresultaten. De beddenverkoper heeft de marktomstandigheden in Nederland en Spanje verder zien verbeteren. De omzet ging verder omlaag, maar het aantal nieuwe bestellingen nam toe.
Hermès zakte in Parijs bijna 2 procent, ondanks dat de Franse fabrikant van lederwaren, juwelen en parfums zijn verkopen in de eerste helft van dit jaar heeft zien groeien. De groei was niet alleen sterk in de opkomende Aziatische markten. Ook in de Verenigde Staten, Japan en Europa trokken de verkopen stevig aan.
In Stockholm daalde Volvo 4,5 procent. De op één na grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld zag de omzet in het tweede kwartaal dalen. Het Zweedse bedrijf kampte onder meer met een afnemende vraag naar vrachtwagens in opkomende markten in Azië en Zuid-Amerika.
De euro was 1,3530 dollar waard, tegen 1,3527 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 103,71 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,4 procent tot 108,30 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl