Een uur na de positieve opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX-index 0,9 procent hoger op 326,11 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 554,61 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden plussen van 0,8 tot 1,5 procent op de borden.

De regeringsleiders van de eurolanden proberen donderdag op een ingelaste top verdere escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. Daarbij moet er eindelijk overeenstemming komen over de vormgeving van nieuwe steun voor Griekenland. Voor de rol die banken daarbij moeten spelen liggen drie opties op tafel, consensus is echter nog niet gevonden.

In de lift

Ondanks alle onzekerheid zaten bankaandelen, die maandag nog massaal van de hand werden gedaan, dinsdag in de lift. In de AEX wonnen Aegon en ING 3,3 tot 5,4 procent. In Parijs werden Société Générale en Crédit Agricole tot 4,6 procent meer waard. De waarde van de euro liep op tot 1,4195 dollar tegen 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

In Amsterdam verloor het aandeel Philips bijna 2 procent. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde het technologieconcern voor ontwikkelingen die negatief kunnen zijn voor de kredietwaardigheid van het bedrijf. Volgens Moody’s heeft Philips weinig financiële bewegingsruimte. Een woordvoerder weerlegde de kritiek en stelde dat Philips over een sterke balans beschikt.

Profiteren

Andere technologiefondsen profiteerden dinsdag van de sterke resultaten die IBM maandag presenteerde. Volgens het Amerikaanse bedrijf, dat afgelopen kwartaal meer winst boekte dan verwacht, nemen de investeringen in technologie sterk toe. In Amsterdam klom chipmachinefabrikantASML 3,1 procent. Chipproducent Infineon won in Frankfurt 4,7 procent.

In de MidKap blonk uitzender USG People uit met een koerswinst van 4,2 procent. Het bedrijf, dat vrijdag de resultaten van het tweede kwartaal presenteert, kreeg een positiever beleggingsadvies van de analisten van Berenberg Capital. Branchegenoot Randstad won in de AEX 3,1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 2,1 procent tot 98 dollar. Brentolie werd met 117,99 dollar per vat 1,7 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl