De AEX-index in Amsterdam koerste vrijdagmiddag in het rood. Ook elders in Europa deden de graadmeters een stap terug. Op Beursplein 5 gingen de aandelen van tankopslagbedrijf Vopak en detacheerder Brunel in de uitverkoop na de publicatie van de kwartaalcijfers.
De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 1 procent in de min op 447,21 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 640,73 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,3 procent in.
Vopak behoorde met een min van 5,9 procent tot de grootste verliezers in de AEX. Het bedrijf zag de bezettingsgraad van zijn opslagtanks afgelopen maanden weliswaar stijgen, maar analisten concludeerden dat de cijfers over het algemeen tegenvielen. Daarbij boekte Vopak onverwacht grote afschrijvingen.
Air France-KLM
Het aandeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 1,3 procent in de MidKap. Vakbond FNV maakte bekend dat een deel van het grondpersoneel van KLM vanaf zaterdag geen stap te veel meer zet. De stiptheidsacties kunnen leiden tot vertragingen van vluchten. FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel.
Brunel zag bij de kleinere bedrijven 7,7 procent van zijn waarde verdampen. De specialist in hoogopgeleid personeel voor de olie- en gassector hield de afgelopen maanden flink last van de malaise in die branche en voorziet komend jaar geen verbetering. Brunel waarschuwde dat zijn resultaten over heel 2016 aanzienlijk minder zullen zijn dan die van vorig jaar.
Euro
Volkswagen verloor in Frankfurt 2,3 procent. De productie bij vier fabrieken van de automaker begint vast te lopen door een conflict met een leverancier. De rechtbank oordeelde eerder dat de leveringen aan de automaker moesten worden hervat, maar de leverancier trekt zich daar vooralsnog niets van aan en wacht het hoger beroep af.
Maersk kreeg er in Kopenhagen 1,6 procent bij. Het Deense scheepvaart- en olieconcern zei te blijven kijken naar alle mogelijke strategische opties. Volgens een Deense krant is een splitsing de meest waarschijnlijke uitkomst van dat onderzoek.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent 48,13 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 50,61 dollar per vat. De euro werd voor 1,1321 dollar verhandeld, tegen 1,1335 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl