De AEX-index in Amsterdam verloor 1,9 procent tot 277,96 punten en de MidKap-index leverde 2,1 procent in tot 467,78 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs daalden de beurzen tot 2,8 procent. In New York noteerden de beurzen kort na opening tot 1,2 procent lager.
Centrale bankier Stark zou opstappen vanwege een conflict over het obligatie-opkoopprogramma van de centrale bank. De ECB wilde dat niet bevestigen en gaf ,,persoonlijke redenen” aan als oorzaak.
Weinig optimisme
Het stimuleringspakket van president Barack Obama om de Amerikaanse arbeidsmarkt vlot te trekken zorgde nog voor weinig optimisme onder investeerders. Het banenplan was omvangrijker dan verwacht, maar beleggers vrezen dat de Democraat Obama een zware politieke strijd zal moeten voeren met de Republikeinen om het plan door te voeren.
In Europa werden de bankaandelen weer van de hand gedaan. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank bleek dat de banken in de eurozone in de afgelopen dagen opnieuw miljarden euro’s hebben gestald bij de centrale bank. Volgens marktvorsers is dit een signaal dat het onderlinge vertrouwen tussen de financiële instellingen ver te zoeken is.
Swedish Automobile
In Amsterdam ging de handel in het aandeel Swedish Automobile vrijdag weer van start na een onderbreking van 2 dagen. Het aandeel klapte ruim 43 procent omlaag.
Saab liet weten maandag in beroep te gaan bij de Zweedse rechtbank in verband met het afwijzen van de bescherming tegen schuldeisers door de rechter. De Zweedse vakbonden kondigden aan dinsdag faillissement aan te vragen voor Saab als hun leden nog geen salaris hebben ontvangen.
Grootste verliezer
In de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal de grootste verliezer met een min van 6 procent. De financiële fondsen ING en Aegon volgden met verliezen van 4,5 en 5,5 procent.
Air France-KLM zakte 3,9 procent. Topman Pierre-Henri Gourgeon liet weten niet langer in te zetten op behoud van zijn wereldwijde toppositie als vrachtvervoerder.
Porsche
In Frankfurt zakte het aandeel van sportwagenfabrikant Porsche ruim 12 procent nadat bekend was geworden dat de fusie met Volkswagen vertraging heeft opgelopen.
De euro zette de daling voort en was 1,3710 dollar waard, tegen 1,3960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 87,15 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1,9 procent tot 112,40 dollar per vat.
.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl