Tussen de talrijke doemrapporten zijn er gelukkig ook nog analisten te vinden die wel optimistisch zijn. Wouter Sturkenboom, senior strateeg bij Russell Investments, is er zo een. Hij verwacht dat de slechte start van de Europese aandelen dit jaar zal leiden tot betere vooruitzichten voor het tweede kwartaal.
De slechte beursstart van 2016 was volgens beleggingsstrateeg Wouter Sturkenboom te wijten aan de combinatie van een verkoopgolf onder risicovolle activa wereldwijd en een sterke euro, zo meldt Investment Week. Aandelen in de eurozone deden het daarbij slechter dan aandelen elders in de wereld.
Vooruitkijkend verwacht de strateeg van Russell Investments dat de aandacht van de markten terug zal keren naar de fundamentele indicatoren voor aandelen en die zien er volgens hem nog altijd goed uit. De waarderingen zijn aantrekkelijk, het economisch herstel zet door en het monetaire beleid is zeer verruimend.
Aandelen eurozone
Aandelen in de eurozone hebben volgens Sturkenboom de neiging om slechter te presteren tijdens een wereldwijde verkoopgolf. Dit komt volgens hem doordat de bedrijven in het eurogebied zeer internationaal actief zijn en een relatief grote blootstelling hebben aan conjunctuurgevoelige sectoren.
Wanneer de financiële markten zich zorgen maken over een wereldwijde groeivertraging worden aandelen in de eurozone hard afgestraft, ongeacht de fundamentele vooruitzichten. Het omgekeerde geldt echter ook. Wanneer de markten zich realiseren dat de angsten overtrokken zijn, dan hebben de eurozone-aandelen de neiging om beter te presteren dan aandelen elders in de wereld.
Economische groei
Op basis van de waarderingen is Sturkenboom dan ook positiever geworden over de aandelen in de eurozone, na de recente verkoopgolf. Hoewel de wereldwijde groeivertraging een belemmering vormt voor het herstel van de eurozone, verwacht de beleggingsstrateeg dat de economische groei in het eurogebied toch in de buurt van 1,5 procent komt.
Door de goedkope olie, een positieve groei van de kredietverlening en consumptieve vraag zal volgens de strateeg de groei positief blijven, zelfs indien rekening wordt gehouden met de tegenwind van de zwakkere handel en industriële productie. Daarnaast is het monetaire beleid van de ECB nog altijd zeer accommoderend en dat zorgt voor verdere ondersteuning.
Bedrijfswinsten minpunt
Sturkenboom maakt zich wel zorgen over de bedrijfswinsten. De verwachte winstgroei van 4 procent dit jaar in de eurozone is nog altijd positief, maar de winstverwachtingen vertonen een dalende trend en zouden negatief kunnen worden als de wereldwijde groeivertraging aanhoudt.
Ook maakt de strateeg zich zorgen over de toegenomen geopolitieke risico's als gevolg van de vluchtelingencrisis en het aanstaande referendum in het Verenigd Koninkrijk over een vertrek uit de Europese Unie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl