- Wopke Hoekstra lijkt er toch in te slagen om de post van Eurocommissaris voor Klimaat binnen te slepen.
- Maandag moest de Nederlander zich nog stevig verdedigen tegen kritiek tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.
- Inmiddels lijken echter ook de Sociaal-Democraten en de Groenen om.
- Lees ook: Hoekstra wil PvdA’er Diederik Samsom in Brussel houden, als hij eurocommissaris voor Klimaat wordt
Wopke Hoekstra is nagenoeg verzekerd van zijn benoeming als commissaris voor Klimaat van de Europese Commissie. De klimaatspecialisten van het Europees Parlement hebben zich woensdagochtend achter hem geschaard.
Het gros van de christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen zal hun klimaatspecialisten donderdag volgen, zeggen die laatsten. Zij hebben samen een ruime tweederdemeerderheid, terwijl een meerderheid volstaat. Zodra het voltallige parlement heeft ingestemd, moeten ook de EU-landen nog hun zegen geven. Dat is een formaliteit.
GroenLinkser Bas Eickhout is blij dat Hoekstra’s “beloftes nu zwart-op-wit staan”. Dat maakt “duidelijk dat voor de commissie de Green Deal een topprioriteit blijft, en dat is cruciaal”. Mohammed Chahim (PvdA) vond de antwoorden van woensdag “geloofwaardiger”, al blijft hij opletten of Hoekstra zijn “wonderbaarlijke bekering” wel waarmaakt. Omdat die argwaan niet is weggenomen stemmen de PvdA’ers, anders dan waarschijnlijk het gros van de sociaaldemocraten, donderdag toch tegen.
Hoekstra toont plots ambitie op het gebied van klimaatdoelen
Hoekstra moest zich maandag nog flink verdedigen tijdens een hoorzitting voor het Europees Parlement. Hij gaf aan dat hij de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg wil doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hoekstra sprak over een doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot.
“Ik denk dat we voor 90 procent moeten gaan”, zei Hoekstra maandagavond in Straatsburg. “Dat we dat haalbaar moeten maken voor burgers en bedrijven.” Hij tekende wel aan dat hij daar slechts een aanzet voor kan geven en er niet zelf toe kan besluiten. Dat is reden voor de sociaaldemocraten en groenen om het nog niet helemaal te vertrouwen.
De Europese Unie wil in 2050 als eerste werelddeel ‘klimaatneutraal’ zijn en besloot dat in 2030 de CO2-uitstoot al met 55 procent moet zijn teruggedrongen. Zo moeten de klimaatafspraken van Parijs, die de opwarming van de aarde tot liefst 1,5 graad moesten beperken, haalbaar blijven.
Maar daarvoor blijkt Europa toch niet snel genoeg te gaan, zeggen deskundigen van de Europese Commissie zelf. Zij dringen erop aan al in 2040 de uitstoot met 90 procent of meer te hebben verminderd.
Het klimaattussendoel voor 2040 is een van de belangrijkste taken die Hoekstra wacht als hij de klimaatman van de Europese Commissie wordt. Hij moet daarbij koorddansen om een zo groot mogelijk deel van het Europees Parlement tevreden te stemmen.
Rechtse Europarlementariërs willen de lijn tussen 2030 en 2050 hooguit doortrekken, omdat de strijd tegen klimaatverandering al te veel offers van burgers en bedrijven zou vragen. Linkse en groene collega’s willen de lat juist veel hoger leggen.