De Brexit-stuurgroep van het Europees Parlement wijst het voorstel van de Britse premier Boris Johnson af. De Brexit-voorstellen vormen volgens de stuurgroep “geen basis voor een akkoord waarmee het Europees Parlement kan instemmen”, aldus een verklaring van de parlementaire groep.
In het ‘ultieme’ voorstel schrapte Johnson de backstop, de regeling die moet garanderen dat er na de Brexit geen harde, fysieke grens tussen Noord-Ierland en Ierland ontstaat. Maar vooral de alternatieven voor de backstop baren de stuurgroep zorgen.
“Deze lastminutevoorstellen lossen niet de problemen op die er zijn als de backstop verdwijnt.” Ze maken volgens het parlement infrastructuur nodig om handelscontroles uit te voeren maar maken niet duidelijk hoe en waar precies.
De voorstellen “komen niet in de buurt” van wat Londen en Brussel eerder hadden afgesproken, aldus de verklaring. Het parlement zegt bereid te blijven “alle voorstellen te onderzoeken, maar ze moeten wel geloofwaardig en juridisch werkbaar zijn.”
Kritiek op Brexit-plan Johnson
De eerste reactie van de Brexit-coördinator van het Europese Parlement (EP), Guy Verhofstadt, was woensdag al “niet positief”. Verhofstad zei dat de voorstellen volgens de parlementaire stuurgroep voor de Brexit “niet echt de garanties bieden die Ierland nodig heeft”.
Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, vindt de Brexitvoorstellen van Johnson niet overtuigend. Wel blijft de EU openstaan voor gesprekken om de impasse over een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te doorbreken. Tusk heeft die boodschap donderdag overgebracht aan Johnson, liet hij weten via Twitter.
De Ierse premier Leo Varadkar kreeg eveneens een telefoontje van Tusk. "Wij staan volledig achter Ierland", aldus Tusk.
De komende weken zullen cruciaal zijn voor Johnson. Als er binnen twee weken geen uitzicht komt op een deal over het Britse vertrek uit de EU, ontstaat een spannende situatie. Functionarissen uit de regering van Johnson zeiden eerder tegen de site Politico dat als de EU niet wil onderhandelen op basis van de voorstellen van Johnson, de regering gaat aansturen op een no deal-Brexit.
Probleem voor Johnson is dat het Britse parlement een wet heeft aangenomen die hem verplicht uitstel te vragen van de Brexit, als er geen deal is op 31 oktober. Johnson heeft tot nu toe gezegd dat hij dat zal weigeren.
Johnson heeft vervolgens een beperkt aantal opties. Hij kan opstappen als premier of proberen een no deal-Brexit te forceren tegen de wil van het parlement. In het laatste geval loopt het VK het risico in een constitutionele crisis te belanden.
Lees meer over de Brexit:
- De Brexit doet nu al pijn bij mkb’ers in Oost-Nederland, maar schept ook kansen in Duitsland
- Randstad en Noord-Brabant komen relatief goed weg bij harde Brexit – vooral de voedingsmiddelensector voelt directe pijn
- Om deze redenen is Gibraltar bij de Brexit een nog heter hangijzer dan de Noord-Ierse grens
- Een ‘no deal’-Brexit kost iedere Nederlander €164 per jaar