Internetaanbieders mogen geen speciale snellere toegang tot internet bieden aan ondernemingen die daarvoor betalen. Dat kan ten koste gaan van de openheid van het internet en leiden tot een ‘internet met twee snelheden’.
Dat heeft het Europees Parlement donderdag met grote meerderheid uitgesproken.
Het parlement keurde een breed pakket aan telecomvoorstellen goed van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).
Het vond wel dat haar oorspronkelijke voorstellen onvoldoende garanties boden tegen ongewenste bevoordeling van dik betalende klanten. Op dit punt zijn de voorstellen nu aangescherpt.
De sterke vorm van de zogeheten netneutraliteit die het Europees Parlement steunt, ligt dicht tegen de Nederlandse wetgeving aan. Nederland legde in 2012 als eerste land in Europa netneutraliteit wettelijk vast.
'Geweldige dag voor Europa'
Kroes sprak in een reactie van 'een geweldige dag voor Europa' omdat open internet nu is veiliggesteld. Zij sprak tegen dat haar voorstel tot een tweedeling op internet zou leiden.
Het aanbieden van gespecialiseerde diensten tegen betaling blijft mogelijk, maar zal nooit ten koste gaan van het open karakter van internet. Diensten als Skype of Spotify zullen volgens haar tegen de gebruikelijke snelheden toegankelijk blijven.
Gespecialiseerde diensten
Als internetdiensten tegen betaling meer bandbreedte kunnen krijgen, gaat dat ten koste van de snelheid en kwaliteit van andere diensten.
De aanscherping door het Europees Parlement houdt in dat alleen bijzondere diensten die niet via het open internet worden aangeboden - zoals medische programma's - als 'gespecialiseerde dienst' mogen worden aangemerkt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl