Amerikaanse bedrijven mogen niet zomaar privédata van Europese burgers overbrengen naar de Verenigde Staten, zo heeft het Europese Hof besloten.
Persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers kunnen niet zomaar worden overgedragen aan de Verenigde Staten, zo bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag. De rechters zetten een streep door een besluit van de Europese Commissie in 2000, die de Verenigde Staten hadden aangemerkt als een ‘veilige haven’ voor privédata.
De zaak was aangespannen door een Oostenrijkse student, die sinds 2008 een account op Facebook heeft. Hij was naar de rechter gestapt na de onthullingen van Edward Snowden dat Amerikaanse geheime diensten op grote schaal het internet afluisteren.
Het besluit kan duizenden Amerikaanse bedrijven raken, waaronder technologiereuzen zoals Facebook, Apple en Google, softwarebedrijven zoals Adobe en farmabedrijven. De implicatie is dat technologiebedrijven mogelijk zelf overeenkomsten moeten sluiten met privacy-toezichthouders in Europa over de overdracht van gegevens.
Dinsdagmiddag om drie uur geven de rechters in Luxemburg een toelichting op de uitspraak.
Amerikaanse clouddiensten onder vuur
"Het Europees Hof van Justitie heeft een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud. Straks is het misschien einde oefening. En dat zou een behoorlijke economische klap geven: , zegt internetjurist Arnoud Engelfriet.
Doordat Amerika geen privacywet heeft, "mag justitie binnenkomen, met zijn schoenen door de servers lopen en gegevens meenemen. Ze gaan niet aan Nederland vragen om informatie te geven en het kan ze niet schelen wat de Nederlandse rechter daarvan vindt." Dat is in strijd met Europese regels en daarom zijn gegevens helemaal niet veilig in Amerika, ook al vindt de Europese Commissie van wel.
Engelfriet vergelijkt het met een weg: ,,Als je constateert dat ergens een afgrond is, kun je wel een bordje neerzetten dat de weg veilig is, maar daarmee gaat de afgrond niet weg. Eerst moet je er iets aan doen, pas daarna kun je zeggen of het veilig is.''
Zakendoen met Amerika mag nog wel. Maar elk Europees bedrijf moet nu zelf ,,als de donder'' afspraken maken met bedrijven als Google, zodat de privacy van hun klanten toch beschermd is.
Europeanen mogen nog wel gebruik maken van Europese servers van Europese dochters van Amerikaanse bedrijven. Maar ook daar is het de vraag hoe lang dat nog mogelijk is. Engelfriet: "Er loopt een rechtszaak in de VS, waarbij justitie heeft gezegd: 'als wij Europese gegevens van Microsoft willen, moeten ze die maar ophalen bij Microsoft Europa. Europese regels boeien niet, want je bent Amerikaans.' De eerste rechter heeft dat toegewezen. Het hoger beroep loopt momenteel.''
Als ook de hogere rechters vinden dat Amerikaanse rechercheurs ongehinderd toegang moeten krijgen tot Europese data, kunnen Europeanen helemaal geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven, zegt Engelfriet. ,,Niet met die in de VS en niet met hun dochters in Europa. Dan moet je naar een Europese cloud. Maar noem mij één concurrent voor de Amerikanen.''
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl