Europese techstartups accepteerden afgelopen jaar twee keer zo vaak een lagere waardering in ruil voor groeigeld vergeleken met hun Amerikaanse evenknieën, blijkt uit onderzoek van aandelenbeheerplatform Ledgy.

De investeringen in startups van durfkapitaalfirma’s vielen afgelopen jaar in Europa met bijna de helft terug naar 57,1 miljard euro. Investeerders hielden waren onder meer voorzichtiger vanwege de bijstelling van groeivooruitzichten voor startups.

Iets meer dan een vijfde (22 procent) van de beklonken deals in Europa werd afgelopen jaar “down rounds” genoemd. Ofwel: financieringsrondes waarbij de waardering van bedrijven naar beneden werd bijgesteld.

Het in Zürich opererende Ledy enquêteerde voor zijn onderzoek 2.500 techbedrijven uit tien landen. De onderzoekers concludeerden dat slechts 9 procent van de startups uit de Verenigde Staten afgelopen jaar zo’n ‘down round‘ stelde te hebben ondergaan.

"Inflatie, [hoge] rentetarieven en sentiment onder investeerders speelden allemaal een rol, aangezien bedrijven uit veel landen lagere ondernemingswaarderingen kregen de afgelopen twaalf maanden", zegt ceo en mede-oprichter Yoko Spirik van Ledgy.

"Ondertussen haalden grotere bedrijven met meer dan 1.000 werknemers – die over het algemeen diepere zakken hebben en substantieel meer leenopties - minder snel geld op dan kleine bedrijven."

Volgens Spirig kunnen financieringsrondes "ongewenste controle" met zich meebrengen, omdat investeerders met een aandelenbelang een plek aan tafel krijgen in de bestuurskamer. Weinig ideaal, als je bijvoorbeeld zonder te veel bemoeienis naar de beurs wil gaan. Dat kan volgens Spirig de terughoudendheid bij grotere bedrijven verklaren bij het ophalen van nieuw groeigeld, tenzij absoluut nodig.

In Duitsland, Finland, maar ook in ons eigen Nederland betrof meer dan een kwart van alle investeringen 'down rounds', blijkt uit het onderzoek. Kleine bedrijven met minder dan 250 werknemers zagen hun waardering daarnaast 26 procent vaker dalen dan grote bedrijven, aldus Spirig.

Uitstel van beursgang bij startups

Aangezien 2023 een matig jaar was voor groeifinanciering van startups, hebben ook meer jonge bedrijven hun plannen voor een beursgang op de lange baan geschoven.

Eén op de vijf geënquêteerde bedrijven geeft aan de plannen voor een beursgang in de ijskast te hebben gezet vanwege macro-economische omstandigheden, zo blijkt uit het onderzoek.

Veel onderzochte bedrijven blijken wel een hernieuwde interesse te hebben om naar de beurs te gaan in de VS, waar de aandelenmarkten sterker worden geacht.

Zo'n derde van alle respondenten hintte erop dat een beursgang in de VS hun voorkeur geniet boven andere locaties, alhoewel 72 procent van de Britse bedrijven meer voelt voor Londen.

LEES OOK: De wereldeconomie is afhankelijk van de natuur, maar die wordt zwaar bedreigd – durfinvesteerders zien kansen voor startups die proberen biodiversiteit te bevorderen