De Europese Commissie is bezorgd over de ontwikkelingen in Portugal, zo liet voorzitter José Manuel Barroso woensdag in een verklaring weten. Portugal is in een politieke crisis geraakt nadat begin deze week twee ministers hun ontslag hadden ingediend wegens het economische beleid van de regering.

“De crisis is schadelijk voor het Portugese volk, net nu er tekenen van economisch herstel waren”, aldus Barroso.

De Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar is opgestapt, omdat hij meent dat er onvoldoende steun bij de bevolking is voor de bezuinigingen die de regering moet doorvoeren in ruil voor financiële ondersteuning van de EU en het IMF.

Bezuinigingen gaan door

De centrumrechtse premier Passos Coelho – een partijgenoot van Barroso – zei dinsdagavond dat hij vasthoudt aan de bezuinigingskoers in zijn land, dat kampt met een werkloosheid van bijna 18 procent.

Andere Zuid-Europese landen hebben ook moeite met de voorwaarden voor financiële steun van de EU. De president van Cyprus, Nicos Anastiades, zoekt woensdag bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt een verzachting van de eisen die gesteld zijn aan de bankensector, in ruil voor de 9,5 miljard euro die het land aan noodsteun krijgt.

Dinsdag sprak de Commissie berichten tegen dat Griekenland een ultimatum was opgelegd om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Ook Dijsselbloem uit bezorgdheid

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is ook bezorgd over de situatie in Portugal. De rente op staatsobligaties is door de politieke onrust flink opgelopen.

"De situatie is zorgelijk. Ik zou een beroep willen doen op de Portugese regering en de politieke leiders, ook van buiten de coalitie, om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik ga ervan uit dat de problemen kunnen worden opgelost en de coalitie gecommiteerd blijft aan alle afspraken", zei Dijsselbloem woensdag in de Tweede Kamer.

Hij zei te verwachten dat de situatie zich stabiliseert. Hij wees erop dat het Portugese hulpprogramma in "tijd en fasering" goed loopt en er in elk geval deze zomer geen grote beslissingen hoeven te worden genomen over nieuwe uitbetalingen van het leningenpakket.

Portugal kreeg eerder van de Europese Unie en het IMF een lening van 78 miljard euro en moet in ruil daarvoor bezuinigen en de overheidsfinanciën op orde brengen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl