- Europa heeft zijn invoer van Russische diesel vorige maand met 13 procent opgevoerd, zo blijkt uit gegevens van Vortexa.
- De invoer van Russische diesel steeg met 22 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
- De Europese Unie probeert gestaag een einde te maken aan haar afhankelijkheid van Russische olie.
- Lees ook: Eerste vrachtschip met graan verlaat Oekraïne, na deal met Rusland
De Europese invoer van Russische diesel is vorige maand met 13 procent gestegen. Het continent worstelt nog steeds met het volledig volledig afstand te nemen van de brandstof uit Moskou, als reactie op de oorlog in Oekraïne.
De invoer van Russische diesel in Europa overtrof die van niet-Russische diesel met bijna 200.000 vaten per dag, blijkt uit een op dinsdag gepubliceerd rapport van Vortexa, een bedrijf dat energiegrondstoffen volgt. In totaal steeg de Europese invoer van Russische diesel met maar liefst 23 procent ten opzichte van juli 2021.
De toename van de Europese vraag naar Russische diesel onderstreept hoe moeilijk het is om de energiestromen van Moskou af te remmen nu de oorlog in Oekraïne voortduurt. De Europese Unie beloofde eerder dit jaar om tegen eind 2022 voor 90 procent verlost te zijn van de Russische invoer van ruwe olie, maar worstelt sindsdien met torenhoge prijzen en productiebeperkingen op alternatieve bronnen.
En omdat de prijzen voor diesel stijgen en de raffinaderijen moeite hebben om de vraag bij te benen, stelt David Wech, hoofdeconoom bij Vortexa, dat “het twijfelachtig is of de Europeanen erin zullen slagen het aangekondigde invoerverbod voor diesel volledig door te voeren”.
Europa's dieselvoorraad is afkomstig van de verwerking van ruwe olie tot brandstof in Europese raffinaderijen. Het continent heeft moeite om het tempo bij te houden doordat er gesneden was in de raffinagecapaciteit tijdens het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie. Toen nam de vraag enorm af omdat mensen minder gingen reizen. Europa probeert tegelijkertijd om de energievoorraden voor de winter op peil te houden. Het vreest dat Rusland de kraan dichtdraait omdat het continent het Kremlin veroordeelt voor zijn invasie in Oekraïne.