Apple betaalt veel te weinig belasting in Europa vanwege afspraken die het gemaakt heeft met de regering in Dublin. Die afspraken zijn in strijd met de regels, concludeert Brussel.

Belastingvoordelen die Apple geniet in Ierland en autofabrikant Fiat in Luxemburg, zijn strijdig met het Europees recht. Tot die voorlopige conclusie is de Europese Commissie gekomen, zo meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) zondag op gezag van ingewijden.

De conclusie van de commissie kan Apple een hoop geld gaan kosten. Ingewijden vertelden eerder deze week aan de Britse krant de Financial Times dat de boete voor het technologieconcern op kan lopen tot 1 miljard euro.

Starbucks in Nederland

De Europese concurrentiewaakhond kondigde in juni een onderzoek aan naar belastingafspraken tussen de genoemde bedrijven en landen. Daarbij zouden ook regelingen tussen Nederland en koffieketen Starbucks tegen het licht worden gehouden. Hoe de commissie daarover oordeelt is onduidelijk. Zij publiceert de voorlopige bevindingen mogelijk maandag, aldus het dagblad.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa.

Zie ook het artikel: Deze Ierse vrouw maakte Apple miljarden rijker

Overigens speelt de kwestie niet alleen voor Amerikaanse bedrijven gevestigd in Nederland en Ierland. Ook het Europese Fiat zit in het verdachtenbankje vanwege soortgelijke voordelen die het genoot in Luxemburg.

De Europese Commissie, die de strijd tegen belastingontwijking door multinationals recent heeft opgevoerd, vindt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het is de eerste keer dat de mededingingswaakhond vanuit dat oogpunt onderzoek doet naar de belastingmoraal van grote ondernemingen.

De bedrijven kunnen niet worden beboet voor de genoten belastingvoordelen. Wel kan het onderzoek ertoe leiden dat Apple en Fiat achteraf alsnog meer belasting moeten afdragen. Om wat voor bedragen dat gaat, is niet bekend.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl