Het nachtelijke overleg van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden werd woensdagochtend abrupt en zonder noemenswaardig commentaar afgebroken. Maandag 26 november wordt een nieuwe poging gewaagd om tot overeenstemming te komen.

Terug in Parijs vertelde de Franse minister Pierre Moscovici dat een akkoord dichtbij is. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble liet echter weten dat er nog veel meningsverschillen bestaan.

Houdbaarheid

Een van de belangrijkste pijnpunten is de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld. Volgens de oorspronkelijke plannen moet die in 2020 zijn gedaald tot 120 procent van het bruto binnenlands product, tegen circa 170 procent nu.

Dat doel lijkt alleen nog haalbaar als de eurolanden een deel van hun vorderingen op Griekenland wegstrepen. Onder meer Duitsland en Nederland hebben de afgelopen maanden keer op keer laten weten dat zeker niet van plan te zijn.

Oprekken

De eurolanden willen het schulddoel daarom oprekken, waardoor de grens van 120 procent pas in 2022 hoeft te worden bereikt. Om dat doel te halen, zijn wel aanpassingen nodig aan de hulpplannen, maar zou een afschrijving van schulden niet noodzakelijk zijn.

Het IMF wil echter vasthouden aan het oorspronkelijke doel. Het fonds kan alleen geld lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare schuldenlast en het vindt dat daarvan geen sprake meer is als de doelstelling wordt opgerekt.

Boos

Daarnaast moet er worden bedacht hoe het gat in de Griekse financiën kan worden gedicht dat ontstaat als Griekenland meer tijd krijgt om zijn overheidstekort terug te dringen. Dit kan onder meer door de rente op hulpleningen te verlagen of de looptijd van leningen te verlengen.

De Griekse premier Antonis Samaras was woensdag boos over het nieuwe uitstel, dat dit keer niet te wijten is aan gebrekkige vooruitgang in de Griekse politiek. Die nam de afgelopen weken alle bezuinigingsmaatregelen aan die als eis aan de financiële steun zijn verbonden. Volgens Samaras brengt de huidige impasse de stabiliteit van de hele eurozone in gevaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl