Griekenland hoeft er niet zomaar op te rekenen dat de andere eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket. Het land zal met meer en betere voorstellen moeten komen voordat de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) het licht op groen willen zetten. Het moet vooral specifieker, met daarbij ook een planning wanneer bepaalde hervormingen worden doorgevoerd.

Dat stellen bronnen bekend met de gesprekken.

De eurogroep werkt aan een gemeenschappelijke verklaring, waarin Griekenland wordt opgeroepen aankomende week al een aantal van de beloofde hervormingen daadwerkelijk om te gaan zetten in wetten. Zo moeten de Grieken aantonen van goede wil te zijn en het geschade vertrouwen terug te winnen.

De verklaring zal worden opgesteld voor de regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone die zondag naar Brussel komen. Ook onder hen is het vertrouwen in de Griekse premier Alexis Tsipras laag. Men twijfelt of hij zich wel achter diepe hervormingen kan scharen en dus willen ze al concrete maatregelen zien. Pas als die zijn doorgevoerd zal het licht op groen kunnen worden gezet om daadwerkelijk te gaan praten over een derde steunpakket. Mogelijk dat er extra overleg (van de eurogroep wellicht) gepland wordt aan het einde van de week.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem kondigde al aan dat het overleg moeizaam zou zijn. De meeste eurolanden vinden de ingediende Griekse voorstellen niet voldoende of zijn zeer kritisch over de haalbaarheid of het effect van de maatregelen. Bovendien ontbreekt het vertrouwen dat de Grieken nu echt gaan doen wat ze beloven.

25 miljard extra voor redden Griekse banken

Athene diende deze week een formeel verzoek in voor financiële steun via het Europees noodfonds ESM. Een dag later leverde Athene een lijst met hervormings- en besparingsmaatregelen.

Naar verluidt zou Griekenland 74 miljard euro vragen, inclusief 25 miljard euro voor de Griekse bankensector. Die is door de kapitaalcontroles zo ernstig verzwakt dat er miljarden extra bij moeten om de Griekse banken weer op de rails te krijgen. Aanvankelijk zou sprake van een pakket met noodleningen van iets meer dan 50 miljard euro.

De restricties in de Griekse bankensector blijven nog zeker twee maanden van kracht, zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zaterdag op de Griekse televisie.

Volgens Stathakis kunnen de banken volgende week weer open, als Griekenland er dit weekeinde in slaagt een akkoord te bereiken met de andere eurolanden. De beperking van de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen en de restricties in het kapitaalverkeer met het buitenland blijven de komende maanden echter hoe dan ook van kracht, zei hij.

De banken in Griekenland zijn al bijna twee weken dicht, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Rekeninghouders van de Griekse banken mogen nog maar maximaal 60 euro per dag opnemen bij geldautomaten en overboekingen naar het buitenland zijn verboden.

Finnen liggen dwars

Finland ziet het naar verluidt niet zitten om geld te lenen aan Griekenland. Dat meldden meerdere Finse media zaterdagavond. Zo meldde de publieke omroep YLE dat de Finse mening over de Griekse voorstellen ,,momenteel negatief is''. De grootste krant van het land, Helsingin Sanomat, en de commerciële zender MTV zeiden dat Finland wil dat Griekenland de eurozone verlaat, tijdelijk of voorgoed.

Premier Juha Sipilä zou onder druk zijn gezet door zijn coalitiepartner, de populistische Ware Finnen. Die zouden bereid zijn het kabinet te laten vallen als Griekenland toch een lening krijgt.

Finland is een van de eerste twaalf landen die de euro invoerde. Griekenland kan in principe een nieuwe lening uit het Europees noodfonds ESM alleen krijgen als alle landen daarmee instemmen. Maar er is ook een noodclausule bij het ESM. Als die wordt ingezet is een meerderheid van 85 procent voldoende om een steunpakket voor een land goedgekeurd te krijgen. Een Fins 'nee' hoeft dus niet fataal te zijn voor een akkoord over Griekenland.

Schäuble ziet tijdelijke Grexit als alternatief

Het Duitse ministerie van Financiën heeft een discussiestuk opgesteld waarin twee opties worden genoemd. Of Griekenland moet akkoord gaan met extra hervormingen en al deze week een aantal zaken doorvoeren om goede wil te tonen. Het alternatief is dat Griekenland voor minstens vijf jaar en dus tijdelijk de eurozone moeten verlaten.

De jongste voorstellen van Griekenland voor hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun zijn volgens de Duitse minister van Financiën Schäuble onvoldoende en zorgen niet op lange termijn voor economische groei.

De minister wil dus betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een 'time out' uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Dat wil zeggen: buiten de eurozone zou Griekenland wel met schuldeisers tot een overeenkomst kunnen komen voor directe afboeking op schulden. Het land zou wel lid blijven van de EU en op ,,groeibevorderende, humanitaire en technische'' ondersteuning kunnen rekenen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl