Het standbeeld in Frankfurt staat symbool voor de euro, maar net als de muntunie zelf bladdert het euroteken af. Geld is nodig. Maar wie redt de euro?
Het eurosymbool is in 2001 op een sokkel gezet in Frankfurt, maar net als de munt zelf is het standbeeld sindsdien behoorlijk verwaarloosd. Demonstranten hebben het beklad, de verf begint los te laten en de lampen in het beeld zijn deels kapot, zo schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.
Van de in Frankfurt zetelende Europese Centrale Bank (ECB) hoeft de euro ook niet veel te verwachten. De bank is inmiddels verhuisd naar een gloednieuwe toren elders in de stad, de euro verweesd achterlatend.
En net zoals de muntunie, is het niet gemakkelijk om het beeld te fiksen. De enige die zich om het beeld bekommert is het Frankfurter Kultur Komitee. Maar voorzitter Manfred Pohl stelt dat de kosten het Komitee boven het hoofd groeien.
Jaarlijks spenderen ze nu 15.000 tot 30.000 euro om de euro te onderhouden en te verlichten, maar dat is niet genoeg. Er is nu zeker 60.000 euro nodig om de euro-sculptuur in zijn oude luister te herstellen. Maar wie wil de euro nu redden?
Tot nu toe heeft niemand zich gemeld. Eurosceptische buurtbewoners vinden dat het 'ding' maar beter kan worden gesloopt. Toneelregisseur Oliver Reese vind het maar ouderwetse troep. "De enigen die dit ding fotograferen zijn Japanse toeristen en journalisten".
Bekijk hieronder de video die WSJ.com maakte over de euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl