De euro was donderdag voor het eerst sinds november 2011 meer dan 1,38 dollar waard. Pijnlijk voor exporteurs, goed nieuws voor automobilisten.

Aan het begin van de middag noteerde de euro op exact 1,38 dollar, na een tussentijdse piek op 1,3822 dollar. Die waarde werd voor het laatst op 9 november 2011 overtroffen.

De dollar staat onder druk door het vooruitzicht dat het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, voorlopig niet wordt ingeperkt. Eerder dit jaar gaf de Fed aan de maandelijkse opkoop van obligaties, die de financiële markten steunt, af te bouwen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont.

Door de sluiting van de Amerikaanse overheid in de eerste weken van oktober en tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt wordt er nu op gerekend dat dit moment nog zeker enkele maanden op zich laat wachten.

In de praktijk betekent dit dat de Amerikaanse centrale bank rentes voorlopig kunstmatig laag houdt, om te zorgen dat lenen voor bedrijven en consumenten goedkoop blijft. Voor valutahandelaren betekent dit wel het het relatief aantrekkelijk is om geld tijdelijk in euro’s te parkeren, omdat ze dan iets meer rente krijgen. Dit zorgt voor geldstromen uit dollars richting de euro, wat de koers van de Europese munt opdrijft.

euro dollar

Opmars euro

De euro is ook in trek door de eerste tekenen van economisch herstel in de eurozone, terwijl er toenemende zorgen over diverse opkomende markten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Europese eenheidsmunt niet alleen meer waard is geworden ten opzichte van de dollar, maar ook in vergelijking met een brede groep andere valuta.

Zo was de euro vorig kwartaal ruim 16 procent duurder ten opzichte van de Braziliaanse reaal en de Indiase roepie dan een jaar eerder en verloor de Zuid-Afrikaanse rand ruim 22 procent van zijn waarde. De Japanse yen was in het derde kwartaal gerekend in euro's zelfs een kwart goedkoper dan vorig jaar. De waarde van de dollar zakte met bijna 6 procent. Die ontwikkelingen zijn al het hele jaar zichtbaar, maar kregen vorig kwartaal nog eens extra vaart.

Een aanhoudende stijging van de euro is gezien het fragiele economische herstel van de eurozone is echter geen uitgemaakte zaak. Valutaspecialist Jane Foley van Rabobank wees er donderdag in dit verband op dat de economische groei in de eurolanden in oktober weer is afgezwakt.. ,,Dit geeft aan dat er nog steeds gebeurtenissen zijn die de euro een klap kunnen geven.''

Dure euro raakt exporteurs

De dure euro is nadelig voor Europese exporteurs. Hun producten worden duurder voor afnemers buiten de eurozone.

Eén en ander hangt overigens wel sterk af van productielocatie van bedrijven. Het exportprobleem is relevant voor ondernemingen die het grootste deel van hun kosten in euro's maken en vervolgens naar dollarlanden exporteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor in Nederland gekweekte bloemen die in de VS worden verkocht.

Tal van multinationals hebben echter ook fabrieken in Azië staan, wat een heel ander kostenplaatje oplevert.

Voor multinationals die geld in dollarlanden verdienen en dit voor de boekhouding vervolgens in euro's rapporteren treedt er wel een negatief valuta-effect op door de dure euro. Omzet en winst kunnen hierdoor op papier negatief worden beïnvloedt, maar dit heeft op zich niet te maken met de exportpositie.

In de afgelopen dagen wezen grootmachten als Philips, Unilever, Heineken en AkzoNobel bij hun kwartaalcijfers op de nadelige gevolgen van wisselkoersen. Unilever zag zijn in euro's gerapporteerde omzet krimpen door de sterke euro.

Unilever omschreef de gelijktijdige sterke daling van diverse valuta ten opzichte van de euro donderdag als een ,,schok voor de wereldeconomie''. Het moederbedrijf van Dove, Omo, Axe, Lipton, Knorr en Ben & Jerry's verwacht dat slechte wisselkoersen de omzet dit jaar met 6 procent naar beneden halen.

Inkoop olie goedkoper

Positief effect van de duurdere euro is dat de inkoop van ruwe olie, die wordt afgerekend in dollars, goedkoper wordt. Dit effect werkt door bij de verwerking van olie tot afgeleide producten als benzine en diesel. Begin oktober lag de prijs van ruwe olie in euro's op 75 euro per vat, tegen zo'n 70 euro op 23 oktober.

De euro is ondanks de stijging van de afgelopen weken nog een eind verwijderd van de hoogste stand ooit, die op 15 juli 2008 werd bereikt. Op dat moment was de euro 1,6038 dollar waard. De laagste waarde werd 13 jaar geleden genoteerd. Eind oktober 2000 zakte de euro tot 0,8230 dollar.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl