- De Russische roebel en de Amerikaanse dollar waren de twee grote winnaars op de valutamarkt in de eerste helft van dit jaar.
- Maar de euro kan een verrassende comeback maken, betoogt valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
- Veel hangt af van het rentebeleid van de ECB: hoe serieus is de centrale bank bij het bestrijden van de torenhoge inflatie?
ANALYSE – Gevoelsmatig is 2021 net afgelopen, maar we zitten alweer over de helft van 2022. Dat is een mooie gelegenheid om eens terug te kijken op wat er de afgelopen maanden op valutamarkten gebeurde…en om vooruit te blikken.
Er zijn twee munten die meteen de aandacht trekken. In de eerste plaats is dat de Russische roebel. In de eerste dagen na de invasie van Oekraïne kwam de munt onder druk te staan. Sindsdien is de waarde echter heel hard omhoog geschoten.
De roebel is nu de helft meer waard dan eind 2021 tegenover valuta als de dollar en euro. Dat komt omdat er steeds vaker in roebels afgerekend moet worden voor olie en aardgas uit Rusland.
Bovendien zijn Russische bedrijven verplicht bijna al hun buitenlandse valuta om te wisselen voor roebels. Aan de andere kant heeft het land als gevolg van de sancties nauwelijks mogelijkheden om de dollars, euro’s en andere harde munten uit te geven.
Dollar profiteert van rentebeleid Amerikaanse centrale bank
Behalve de roebel, maakt ook de Amerikaanse dollar indruk met een flinke stijging. Dat is vooral een gevolg van de hoge snelheid waarmee de rente in de Verenigde Staten omhoog schiet.
In juni heeft de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 1994 de beleidsrente in één klap met driekwart procent verhoogd. De bedoeling is om met dit soort maatregelen de inflatie terug te dringen richting het doelniveau van 2 procent.
Die inflatie kwam in mei nog uit op 8,6 procent. Economen voorspellen zelfs dat de 10 procent binnenkort wordt aangetikt.
In Europa staat de beleidsrente ondertussen nog op hetzelfde niveau als zes jaar geleden. De laatste renteverhoging van de Europese Centrale Bank is zelfs meer dan tien jaar terug.
Het groeiende renteverschil met de Verenigde Staten is een belangrijke reden waarom de dollar in het eerste halfjaar flink steeg ten opzichte van de euro.
Inhaalslag voor de euro
Diezelfde euro wordt mogelijk de verrassing van het tweede halfjaar. Op 21 juli gaat de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in ruim tien jaar de rente verhogen. Dat is geen verrassing, maar wat daarna gebeurt wel.
Komt er een nieuwe verhoging in september en hoe groot is die? En is president Christine Lagarde van de ECB echt serieus over het voornemen om de inflatie de kop in te drukken?
Bij een inflatieniveau van ruim 8 procent is daar meer voor nodig dan twee of drie kleine rentestapjes. Uiteraard wil de ECB voorkomen dat de economische groei in Europa omslaat in een recessie. Maar voorlopig lijkt de hardnekkig hoge inflatie de opmaat voor meer renteverhogingen dan wat rente- en valutamarkten nu inprijzen. Daarmee behoort een opmars van de euro tot een van de mogelijke verrassingen voor het komende halfjaar.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.