- De Europese Centrale Bank wil de beleidsrente nog flink verhogen de komende maanden.
- Voor de euro betekent dat voorlopig een extra zetje in de rug.
- Maar dat beeld kan in de loop van 2023 omslaan, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – Ben jij het nieuwe jaar ook vol goede voornemens begonnen? Uit onderzoek van sport-app Strava blijkt dat het merendeel daarvan op of voor 12 januari alweer in de vuilnisbak belandt.
De kans is groot dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve het wat langer volhouden met hun voornemen om met een streng rentebeleid de hoge inflatie te beteugelen. Het laat zich echter uittekenen dat aan beide kanten van de Atlantische Oceaan nog voor het begin van 2024 een heel andere monetaire toon wordt aangeslagen.
Afgelopen donderdag kwam uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve naar voren dat eventuele koersoplevingen op de aandelenmarkt een extra motivatie vormen om nog een tandje bij te zetten wat betreft (rente)maatregelen.
Ondertussen laat president Christine Lagarde van de ECB geen kans laten liggen om te benadrukken dat ze alles uit de kast haalt om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen richting een niveau van 2 procent.
Europese Centrale Bank wil rente fors verhogen
Afgelopen week gooide Mārtiņš Kazāks als lid van de ECB-Raad van Bestuur vlak na de jaarwisseling nog wat extra olie op het vuur. In een interview met persbureau Bloomberg vertelde hij dat de rente in februari en maart flink verhoogd gaat worden. In de financiële wereld werd al rekening gehouden met twee renteverhogingen van 0,5 procent in de eerste maanden van 2023. De laatste twijfel daarover is nu goeddeels weggenomen.
De kans is groot dat eind dit jaar of in 2024 pijnlijk duidelijk wordt dat de ECB te laat terugschakelde toen die inflatie over de top heen was. Volgens voorlopige cijfers lag de inflatie in de eurozone met 9,2 procent in december al een stuk lager dan de 9,7 procent waar economen op voorsorteerden.
Een maand eerder kwam dat cijfer nog boven de 10 procent uit. Het laat zich uittekenen dat de Europese inflatie door onder meer lagere energieprijzen in de eerste jaarhelft nog een flinke glijvlucht gaat maken.
Rugwind voor de euro
Op valutamarkten vormt het agressieve beleid van de ECB voorlopig een stevige rugwind voor de euro. Het vooruitzicht van hogere rentes in de eurozone maakt het relatief aantrekkelijker voor valutahandelaren om vermogen in euro's aan te houden.
De munt is sinds de laatste week van september met 10 procent opgeveerd ten opzichte van de dollar. Een jaar geleden profiteerde de Amerikaanse munt juist nog van de renteverhogingen die de Federal Reserve doorvoerde.
Na een sterke start heeft de dollar sinds het najaar behoorlijk wat glans verloren, toen duidelijk werd dat de Federal Reserve voorzichtig de voet van het rentegaspedaal haalt.
Als over een aantal maanden duidelijk wordt dat de ECB dat ook gaat doen – of dat de Europese economie sneller afkoelt dan verwacht – ontstaat in de valutawereld mogelijk het omgekeerde beeld van vorig jaar.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.