De euro kwam dinsdag verder onder druk kwam te staan. De eenheidsmunt is op weg naar de sterkste tweedaagse waardedaling sinds maart.
Om 11.20 uur werd de euro verhandeld voor 1,1198 dollar, tegen 1,1352 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.
De daling van de euro heeft mede te maken met uitspraken van een besuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB is van plan in mei en juni versneld staatsobligaties op te kopen voordat de liquiditeit in de markt afneemt gedurende de zomermaanden, zei ECB-bestuurder Benoît Cœuré dinsdag.
Volgens de Fransman is de liquiditeit vanaf halverwege juli tot eind augustus duidelijk lager dan buiten die vakantieperiode. ,,Mocht het nodig zijn, dan compenseren we het verhoogde opkooptempo in september. De versnelling in de komende weken staat derhalve los van de recente volatiliteit in de markt”, aldus Cœuré.
Rente daalt weer
De uitspraken van de ECB-bestuurder gaven de aandelenhandel en ook de obligatiemarkt een impuls. Op die laatste markt was de afgelopen tijd juist sprake van een flinke uitverkoop van onder meer Duitse en Nederlandse staatsobligaties. De rentes liepen daardoor verder op, maar lieten dinsdag weer een scherpe daling zien.
Mede door de stimuleringsmaatregelen van de ECB verdampte de rente op de toonaangevende tienjaarsleningen in de eerste maanden van dit jaar bijna volledig. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar de betreffende leningen.
Enige tijd terug sloeg de stemming echter om en liepen de rentes scherp op. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de rendementen op de obligaties nog altijd bijzonder laag zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl