De Europese Unie wil plannen om bevroren tegoeden van Rusland aan te spreken voor financiële steun aan Oekraïne doorzetten, met of zonder steun van de VS, schrijft persbureau Bloomberg.

“We zullen doen wat we kunnen om Oekraïne te steunen, ongeacht de beslissingen in Washington,” vertelde vicevoorzitter Josep Borrell van de Europese Commissie donderdag aan verslaggevers. “Oekraïne moet zijn defensiecapaciteit versterken – en wel nu.”

Ongeveer 300 miljard dollar aan Russische buitenlandse reserves werd in 2022 door het Westen geblokkeerd, kort na de Russische invasie van Oekraïne. Sindsdien hebben de VS en hun bondgenoten deze activa ongemoeid gelaten, maar er zijn wel voorstellen gedaan om daar iets mee te toen om Oekraïne te steunen.

Afgelopen juni bereikte de G7-landen een principeakkoord om Oekraïne een lening van 50 miljard dollar te verstrekken, met gebruikmaking van rendementen uit Russische tegoeden.

Verlenging sancties tegen Rusland door EU punt van zorg

Volgens Bloomberg hebben zorgen van de VS de uitvoering van deze overeenkomst vertraagd. Washington wil onder meer een stevigere toezegging van de EU dat sancties tegen Rusland worden verlengd.

De Amerikaanse zorg komt voort uit het feit dat de Europese sancties elke zes maanden moeten worden verlengd, waarvoor een unanieme meerderheid nodig is. Op dit moment maakt de oppositie van Hongarije dit lastig.

De overige EU-landen proberen de angst van de VS te sussen met twee mogelijke plannen: of de sanctieperiode van zes maanden wordt verlengd, of de bevriezing van de Russische tegoeden wordt voor onbepaalde tijd vastgelegd, met periodieke evaluaties.

De vertragingen bij de toezeggingen voor financiële steun zijn frustrerend voor Oekraïne, omdat het land moeite heeft om de opmars van Rusland in het oosten van het land een halt toe te roepen.

Ondertussen heeft de VS de druk Rusland op andere manieren opgevoerd met een nieuwe reeks sancties tegen banken buiten Rusland, die het land helpen met internationale betalingen.

LEES OOK: Rusland wendt zich naar verluidt in september tot crypto, doordat internationale betalingen vastlopen vanwege westerse sancties