- Zeven Russische banken zijn vanwege de invasie in Oekraïne uitgesloten van betalingssysteem SWIFT
- Het zijn ongekend zware sancties, die door alle Europese landen zijn aangenomen
- Door de afsluiting wordt internationale handel voor deze banken een stuk moeilijker
- Lees ook: Betalingssysteem SWIFT: hoe werkt het en hoe zit het met de betaling van Russisch gas?
De Europese Unie sluit zeven Russische banken af van het internationale betaalsysteem SWIFT. De beslissing is verschenen in het Publicatieblad van de EU en de strafmaatregel in verband met de Russische invasie van Oekraïne gaat daarmee direct in.
Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK.
Via SWIFT wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen duizenden banken uit ongeveer tweehonderd landen, waarmee onder meer het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het netwerk.
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada hebben zich ook aangesloten bij de strafmaatregel. Mogelijk worden nog meer banken afgesloten van het systeem.
Een heel land afsluiten van SWIFT zou ook kunnen, maar geldt als een zéér zware maatregel die in de geschiedenis maar één keer eerder is voorgekomen. In 2012 werd heel Iran afgesloten van het systeem omdat het bleef werken aan een nucleair programma.
SWIFT is geen transactiedienst, maar een essentiële communicatiedienst tussen banken die betalingen aankondigt en afhandelt. De service zorgt wereldwijd voor een automatisering van betalingsverkeer: er zijn wereldwijd elfduizend banken bij aangesloten, en geldstromen gaan zo sneller.
Wie niet bij het systeem is aangesloten, zoals deze zeven banken uit Rusland, moet alles "ouderwets" met de fax, telefoon en e-mail regelen, waardoor handel en betalingen een stuk trager worden. Nederland kan dus wel blijven betalen voor gas uit Rusland, maar heeft er een nieuw obstakel bij.