De Europese Unie bereidt zich voor op een totale mislukking van de Brexit-onderhandelingen en maakt noodplannen, zegt hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de Europese Unie (EU).
Hij zegt tegen de Franse krant Journal du Dimanche dat het mislukken van de onderhandelingen “een mogelijkheid” is, maar dat hij niet wil dat dat de uitkomst wordt.
Barnier vertelt: “Het is een mogelijkheid. Iedereen heeft daar een plan voor nodig, zowel de lidstaten als het bedrijfsleven. Wij treffen ook technische voorbereidingen. Op 29 maart 2019 wordt het Verenigd Koninkrijk een derde land.”
Barnier liet de Britten afgelopen vrijdag weten dat ze twee weken hebben om duidelijk te maken of ze de scheidingsrekening gaan betalen en dat anders niet gaat komen tot een handelsdeal met de EU.
De hoofdonderhandelaar zei: “We willen een overeenkomst [met Groot-Brittannië] binnen 14 werkdagen. Zover zijn we nog niet. De afspraak wordt uitgesteld als er niet genoeg vooruitgang is geboekt.”
De EU-leiders ontmoeten elkaar tijdens een top in december om te beslissen of er "genoeg vooruitgang" is gemaakt bij de gesprekken over de scheidingsrekening, burgerrechten en de Ierse grens om te bepalen of de onderhandelingen een volgende fase in kunnen gaan.
Barnier vertelde tegen de Journal du Dimanche dat Groot-Brittannië het financiële aanbod voor de scheidingsrekening moet verhogen als ze willen dat er voldoende vooruitgang wordt vastgesteld. De EU verwacht volgens verschillende media een bedrag van zo'n 60 miljard euro.
Hij waarschuwde dat het mislukken van de Brexit-gesprekken "gevolgen heeft op meerdere gebieden" waaronder "de mogelijkheid voor Britse vliegtuigen om te landen in Europa en om honden en katten het Kanaal te laten oversteken."
Als er geen overgangsdeal en definitieve handelsdeal komt met de EU dan worden de Britten gedwongen terug te vallen op de voorwaarden van de Wereld Handelsorganisatie, wat volgens Barnier betekent dat de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU hetzelfde wordt "als die we hebben met China."
Barnier zei ook tegen de Franse krant dat Groot-Brittannië nog altijd in de douane-unie kan blijven en dat dat de enige garantie is voor rimpelloze handel.
Hij zei: "Het is een optie die nog steeds mogelijk is voor ons, maar de regering van Theresa May wil liever vertrekken uit de interne markt en de douane-unie en vertrouwt op een handelsovereenkomst."
Brits parlement mag stemmen over Brexit
Het Britse parlement moet over een uiteindelijk akkoord met de Europese Unie over de opzegging van het Britse lidmaatschap debatteren en stemmen. Dit heeft de Britse minister belast met de Brexit, David Davis, maandag bevestigd.
Davis doet zo concessies aan onder anderen Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis die dreigen dwars te liggen als ze straks helemaal niks over het akkoord te zeggen krijgen. Maar Davis beklemtoonde vervolgens dat het wegstemmen van de eventuele overeenkomst niet zou betekenen dat de Brexit niet doorgaat. Als het parlement weigert in te stemmen met het bereikte akkoord, verlaat het koninkrijk zonder 'deal' de Europese Unie.
De Britse premier Theresa May staat in de Britse Tweede Kamer al geruime tijd onder druk om in ieder geval ,,een zinvolle stemming'' te houden over wat uiteindelijk allemaal met Brussel zal zijn afgesproken. Davis beloofde maandag daarom de parlementariërs ,,dat er alleen een akkoord met de EU komt als het parlement daarmee instemt''. Hij noemde dat de zinvolle stemming, maar de Brexit tegenhouden lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren.
Davis hoopt dat er in oktober 2018 een akkoord met de EU ligt, omdat er dan voldoend tijd zou moeten zijn voor het debat en de stemming. Dinsdag debatteert het Britse parlement over het schema van de regering om te komen tot de Brexit en over de uitgebreide bevoegdheden die de regering zich daarvoor toekent.
In het huidige plan verlaten de Britten de EU om 23.00 uur op vrijdag 29 maart 2019. Het debat van dinsdag is een eerste van een reeks van acht over deze kwesties.