- De Europese Commissie wil Hongarije en Slowakije tot eind 2024 de tijd geven om het voorgestelde importverbod op Russische olie in te voeren, Tsjechië zou uitstel krijgen tot juni 2024.
- De vraag is of deze voorstellen voldoende zijn voor lidstaten zoals Hongarije, die voor langer uitstel hebben gepleit.
- De Commissie zit nu rond de tafel met de drie landen om een oplossing te vinden voor hun bezwaren tegen de voorgestelde importstop.
- Lees ook: Het effect van de boycot op Russische olie kan meevallen voor Nederland, aldus experts
De Europese Commissie wil Hongarije en Slowakije tot eind 2024 de tijd geven om het voorgestelde importverbod op Russische olie in te voeren, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Tsjechië zou uitstel krijgen tot juni 2024.
Met deze concessie hoopt de commissie de stroeve onderhandelingen tussen de 27 EU-lidstaten over het nieuwe sanctiepakket voor Rusland los te trekken.
Sinds vrijdagochtend zijn de EU-ambassadeurs in Brussel weer bij elkaar, nadat ze het dagelijks bestuur van de Europese Unie eerder terug naar de ontwerptafel hadden gestuurd. Veel lidstaten hebben kritiek op het sanctiepakket. Daarbij gaat het niet alleen om de voorgestelde totale boycot van ruwe olie binnen zes maanden.
Volgens ingewijden zijn de onderhandelingen over een zesde sanctiepakket inclusief de olieboycot tussen de 27 EU-lidstaten zaterdag stopgezet. De lidstaten praten zondag alleen verder als de Commissie en het drietal voldoende vooruitgang weten te boeken.
In het oorspronkelijke pakket was Hongarije, Slowakije en Tsjechië een jaar extra aangeboden om de olieboycot te implementeren. In het nieuwe voorstel zou Bulgarije, dat inmiddels ook om uitstel heeft gevraagd, zijn zin niet krijgen.
Niet alle lidstaten tevreden over voorgestelde olieboycot
Het moet nog blijken of het nieuwe voorstel alle lidstaten over de streep kan trekken.
De Hongaarse premier Viktor Orbán noemt de beoogde Russische olieboycot een "nucleaire bom" op de Hongaarse economie. Hij eist vijf jaar uitstel. De Tsjechische premier Petr Fiala heeft volgens persbureau CTK gezegd dat de voorstellen "de juiste richting opgaan, maar de discussies zijn nog gaande."
EU-buitenlandchef Josep Borrell zei vrijdag dat hij de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week voor een spoedvergadering bijeenroept als hun ambassadeurs er dit weekend niet uitkomen.
Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is een snel besluit over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne geboden. De meeste EU-landen willen zo snel mogelijk van hun energieafhankelijkheid van Rusland af.
De Commissie komt ook tegemoet aan zorgen van een aantal lidstaten over het voorgestelde verbod op dienstverlening bij het transport van Russische olie. Vooral Griekenland, maar ook Malta en Cyprus vrezen dat hun rederijen daardoor onevenredig worden geraakt. Ze krijgen nu drie maanden langer de tijd om zich daarop voor te bereiden.
Zo goed als overeenstemming over andere maatregelen tegen Rusland
De Europese Commissie overlegt nog met de lidstaten om een oplossing te vinden voor hun bezwaren tegen de voorgestelde importstop van Russische olieproducten. Ondanks het aangeboden uitstel van anderhalf tot twee jaar blijven de landen zich nog verzetten tegen de plannen.
EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft gezegd de ministers van Buitenlandse Zaken komende week voor een spoedbijeenkomst naar Brussel te roepen als de EU-ambassadeurs er dit weekend niet uit komen.
Over andere voorgestelde sancties, waaronder strafmaatregelen tegen een zestigtal personen en drie tv-zenders, zijn de 27 het volgens EU-bronnen zo goed als eens.