- De EU gaat opbrengsten van bevroren Russische tegoeden, zoals rente en dividend, gebruiken om wapens en munitie voor Oekraïne te kopen.
- Het gaat om 2,5 tot 3 miljard euro per jaar, waarvan 90 procent als hulp naar Oekraïne zal gaan.
- Op dit moment wordt een kwart van de opbrengsten geïncasseerd door de Belgische Belastingdienst.
- Lees ook: Nederland maakt €200 miljoen vrij voor directe steun aan luchtverdediging Oekraïne
De EU-landen zijn het met elkaar eens geworden dat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden naar de verdediging van Oekraïne zal gaan.
De miljardentegoeden van de Russische centrale bank, die werden bevroren toen Rusland Oekraïne twee jaar geleden binnenviel, leveren jaarlijks naar schatting 2,5 tot 3 miljard euro aan rente en dividend op.
De EU gaat dat geld nu in wapens en munities steken. Aanvankelijk had de EU het plan om het geld te gebruiken voor de wederopbouw van het land, maar omdat Oekraïne zo om wapens verlegen zit, gaat dat nu voor.
“Het geld zal dienen om de Oekraïense wederopbouw en militaire verdediging te ondersteunen in het kader van de Russische agressie”, laat de huidig EU-voorzitter België weten.
Het "principeakkoord" moet wel eerst nog bekrachtigd worden door de raad van ministers van de EU-landen. Dat gaat de laatste tijd nog weleens mis. Landen als Hongarije, de meest Russisch-gezinde EU-lidstaat, willen zich soms bedenken.
Russische opbrengsten worden nu geïncasseerd door Belgische Belastingdienst
Op het rendement op de Russische tegoeden mogen de beheerders, met name het Belgische geldkantoor Euroclear, straks minder inhouden. Ze brengen straks 0,3 procent in rekening, waar dat eerst tien keer zoveel zou zijn. Van de rest van de opbrengst dient 10 procent bovendien als buffer.
Van de resterende bijna 90 procent gaat 90 procent naar de Oekraïense militaire inspanningen. Het overschot krijgt een niet-militaire bestemming. Zo wil de EU van oudsher neutrale lidstaten als Ierland, Oostenrijk en Malta tegemoetkomen die niet willen bijdragen aan oorlogsvoering.
Een kwart van de opbrengsten wordt tot dusver geïncasseerd door de Belgische Belastingdienst, tot ergernis van Nederland en andere landen. België wil dat geld vanaf volgend jaar overmaken aan Oekraïne, mits andere EU-lidstaten en grote westerse bondgenoten als de Verenigde Staten, Canada en Japan hetzelfde doen. België beloofde eerder al een deel van de dit jaar geïnde belasting aan Oekraïne te schenken.
Het eerste miljard euro uit deze nieuwe inkomstenbron kan Oekraïne al deze zomer verwachten, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie eerder.