- De EU-landen gaan gezamenlijk extra munitie leveren aan Oekraïne en ook gezamenlijk nieuwe munitie inkopen.
- De landen maken hiervoor 2 miljard euro vrij. Dit geld komt uit een speciaal fonds dat door de EU is opgericht om Oekraïne te kunnen ondersteunen.
- Oekraïne komt op dit moment een hoop tekort, omdat het iedere dag meer munitie inzet tegen Rusland dan zijn bondgenoten kunnen aanvoeren.
- Lees ook: 97% van het Russische leger is actief in Oekraïne, volgens Britse minister – dat schept uitdagingen voor Rusland én Europa
De defensieministers van de EU-landen zijn het woensdag met elkaar eens geworden over het leveren van extra munitie aan Oekraïne en de gezamenlijke inkoop van nieuwe munitie. “We moeten dit doen, er is geen andere keus”, zegt minister Kajsa Ollongren, die bij het overleg aanwezig was. “We gaan daarom ook voor EU-begrippen razendsnel handelen. Over minder dan twee weken hopen we een finaal besluit te hebben”.
Oekraïne zit ernstig verlegen om met name artilleriegranaten. Nu de Russische invasie is uitgemond in een uitputtingsslag jaagt Oekraïne er iedere dag meer munitie doorheen dan zijn bondgenoten kunnen aanvoeren. “Iedereen stemt daarom in met de dringendheid van de maatregelen om dreigende tekorten af te wenden”, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.
Met de brede steun van de defensieministers werkt Borrell nu verder aan “drie sporen die elkaar aanvullen”. Voor de levering van munitie die lidstaten nog op de plank hebben liggen, zou 1 miljard euro worden vrijgemaakt. Dat geld komt uit een speciaal door de EU-landen opgericht fonds, waarmee militair materieel wordt aangekocht en richting Oekraïne gestuurd.
Nog eens een miljard uit die pot moet gaan naar de gezamenlijke inkoop van nieuwe munitie. Daarbij zouden ook lidstaten hun eigen lopende contracten kunnen aanspreken. Duitsland bijvoorbeeld zegt graag bereid te zijn om binnen zijn eigen raamovereenkomsten met de wapenindustrie extra te bestellen.
Ten slotte moet de decennialang gekrompen wapenindustrie worden geholpen en aangemoedigd om weer op toeren te komen. Zo kunnen EU-landen ook gemakkelijker hun arsenalen voor Oekraïne aanspreken. Ze weten dan dat ze die op den duur weer kunnen vullen.
Ollongren heeft Borrell gevraagd over twee weken ook de industrie uit te nodigen, om van de fabrikanten te horen wat hen nog tegenhoudt om de productie op te voeren. "Dan kunnen we die obstakels wegnemen."
Oekraïne sprak al zijn teleurstelling uit over de plannen. Die schieten volgens defensieminister Reznikov, die ook in Zweden aanschoof, tekort. Hij had om 4 miljard euro gevraagd.
Het gaat ook een poos duren voor de extra aanvoer op gang komt, erkent Borrell. "Maar ik ken geen snellere manier dan deze."
Als de EU inderdaad 2 miljard uit de zogeheten vredesfaciliteit put, komt daarvan opnieuw de bodem in zicht. Terwijl Oekraïne ook meer wapens nodig heeft, om nog niet te spreken van andere brandhaarden.
De EU-landen "zullen zeker voor een nieuwe verhoging moeten gaan" als dit doorgaat, beaamt Borrell alvast. Daarover moeten de EU-leiders zich over twee weken buigen.