De Europese Unie bluft niet wanneer het zegt dat het het Verenigd Koninkrijk een ‘harde Brexit’ in zal duwen, aldus de premier van Malta, Joseph Muscat.
Bij een harde Brexit worden de Britten uit de interne markt gezet als premier Theresa May blijft vasthouden aan het einde van het vrije verkeer van personen.
Muscat zegt tegen de BBC dat de verwachting van de Britse regering dat ze ook zonder de vrijheid van verkeer van personen in de interne markt kunnen blijven, “gewoon niet gaat gebeuren”.
Malta zal in januari 2017 het roterende EU-voorzitterschap overnemen. Muscat zal dus de komende tijd een prominente speler gaan worden, ook tijdens de Brexit-onderhandelingen volgend jaar.
Dit zijn de belangrijkste punten uit het interview met de BBC (dikgedrukte tekst is door ons aangebracht).
"We zijn allemaal erg helder geweest. We willen een eerlijke deal voor de Britten, maar een eerlijke deal betekent niet direct dat het een betere deal wordt.
"Ik weet dat er absoluut geen sprake is van gebluf aan de Europese kant, tenminste niet bij de vergaderingen van de Raad waar ik zelf bij was. Er is niet gezegd dat we eerst deze positie innemen, om vervolgens bij te draaien. Nee, dit is ons oprechte en daadwerkelijke standpunt.
"[De Brexit-onderhandelingen zouden] ingewikkeld kunnen worden en zouden een soort Catch 22-kunnen worden. Het wordt geen situatie waarbij een partij wint en de andere partij iets verliest.
"Wij zullen iets verliezen, maar er zal geen situatie voordoen waar het Verenigd Koninkrijk een betere deal krijgt dan dat het op het moment heeft."
Het Verenigd Koninkrijk stemde op 23 juni met een kleine meerderheid voor de Brexit. Sindsdien is er veel speculatie over wanneer premier May de officiële procedure precies in gang zal zetten. Vooralsnog staat dat moment in maart 2017 op de planning.
May heeft aangegeven dat ze niet continu commentaar zal gaan leveren op de voortgang van de onderhandelingen. Ze heeft in haar speeches wel duidelijk gemaakt dat het terugdringen van de immigratie prioriteit heeft. Dat zou wijzen op een 'harde Brexit', omdat de EU's officiële standpunt is dat het niet mogelijk is om in de interne markt te blijven zonder het vrije verkeer van personen.
Muscats opmerkingen aan de BBC komen overeen met die van veel andere EU-kopstukken, met name die van de Europese Brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt. Hij zei in een interview met Business Insider dat de deal die de Britten willen, "nergens op slaat".
Ondertussen wordt de relatie tussen de Britse ministers en de EU steeds slechter. De minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en 'Brexit-minister' David Davis werden eerder deze week 'onwetend' en 'arrogant' genoemd door een aantal EU-functionarissen. De leider van de conservatieve fractie in het Europees Parlement, Manfred Weber, noemde de twee "ongelofelijk".