- De EU heeft 61 nieuwe bedrijven, waaronder negentien Chinese, aan zijn sanctielijst toegevoegd wegens steun aan de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne.
- Onder de nieuw toegevoegde bedrijven bevinden zich twee grote spelers uit de Chinese satellietindustrie.
- De VS oefenen al langer druk op Europa uit om een strengere houding ten opzichte van Beijing aan te nemen.
- Lees ook: Blijft China handelen met Rusland, dat Oekraïne aanvalt? Dan dreigt het land de toegang tot de Europese markt te verliezen
De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan negentien Chinese bedrijven om steun aan de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne.
Onder het veertiende pakket van Europese sancties tegen Rusland werden in totaal 61 nieuwe bedrijven aan de sanctielijst toegevoegd, waarmee het totaal uitkomt op 675 bedrijven.
De bedrijven op de sanctielijst zijn onderworpen aan strenge beperkingen op de verkoop van goederen en technologie die gebruikt kunnen worden voor de Russische defensiesector.
Onder de nieuw toegevoegde bedrijven bevinden zich twee grote spelers uit de Chinese satellietindustrie die betrokken zijn bij de verkoop van satellieten en satellietbeelden aan de Russische huurlingengroep Wagner.
Vorige week waarschuwde NAVO-baas Jens Stoltenberg China nog wegens diens handel met Rusland. Doordat het land tegelijkertijd goede relaties met het Westen probeert te onderhouden, eet het van twee walletjes. "Op een bepaald punt moet dat iets gaan kosten", zei Stoltenberg tijdens een toespraak in de Verenigde Staten.
De VS oefenen al langer druk op Europa uit om een strengere houding ten opzichte van Beijing aan te nemen, vergelijkbaar met die van de Amerikanen.
Ook 9 Turkse bedrijven nieuw op Europese sanctielijst
China ontkent de westerse beschuldigingen dat het de militaire campagne van Rusland in Oekraïne steunt. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de beschuldigingen als "onjuiste informatie".
Naast de negentien Chinese bedrijven voegde de EU ook negen bedrijven uit Turkije toe aan de lijst, twee uit Kirgizië, één uit India, één uit Kazachstan en één uit de Verenigde Arabische Emiraten. In Rusland gevestigde bedrijven vormen ongeveer de helft van de 61 nieuwe bedrijven die aan de EU-lijst werden toegevoegd.