De Europese Commissie deelt deze week naar verwachting boetes uit aan de Amerikaanse techreuzen Apple en Meta. Het gaat hierbij om de eerste grote boetes in verband met de nieuwe Digital Markets Act (DMA), een Europese wet die is bedoeld om misbruik van marktmacht door grote techbedrijven te voorkomen.

Dat meldt nieuwssite Politico op basis van ingewijden.

Apple zou app-ontwikkelaars beperken door te verbieden dat ze gebruikers van hun apps aanbiedingen mogen doen. Meta zou zich op zijn beurt niet aan de DMA-regels hebben gehouden, als het gaat om het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens.

Apple stond aanvankelijk op de rol voor twee boetes, maar één daarvan is geschrapt. Het ging hierbij om de standaardbrowser op de iPhone en beperkingen om die aan te passen. Het techbedrijf heeft daar volgens de Europese Commissie voldoende wijzigingen in aangebracht, zodat een boete niet meer nodig zou zijn.

Het gaat alles bij elkaar om conclusies op basis van drie onderzoeken die de Commissie drie jaar geleden tegen de twee techreuzen startte. De boetes zouden voor het eind van de week bekend moeten worden, aldus de ingewijden tegenover Politico. Over de hoogte ervan is nog niets bekend.

De Commissie mag tot 10 procent van de jaarlijkse omzet van bedrijven aan boetes uitdelen.

Angst voor repercussies van Trump bij Europese boetes voor Apple en Meta

Het uitdelen van de boetes aan de Amerikaanse bedrijven ligt momenteel gevoelig. President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft zich meermaals negatief uitgelaten over de DMA. Trump merkte onder meer op dat hij de Europese wetgeving als "buitenlandse afpersing" ziet.

Ook stelde Trump dat de VS de regelgeving onderzoekt en mogelijk importheffingen instelt als vergeldingsmaatregel.

De dreigementen worden wel meegenomen in het bepalen van de hoogte van de boetes, volgens een anonieme bron tegenover Politico. Maar ze zouden niet de belangrijkste factor zijn. Het nieuwe karakter van de Europese wet speelt een belangrijkere rol, aldus de bron.

Volgens bronnen die zakenkrant Financial Times sprak, durft de Europese Commissie niet te hard in te grijpen en blijven de boetes beperkt tot de minimale hoogte. Brussel zou er alles aan willen doen om een escalatie met Trump te voorkomen.

Big Tech-bedrijven, waaronder Meta, hebben openlijk bij Trump aangeklopt voor steun tegen de DMA.

LEES OOK: Beleidsstrateeg bij Meta hoopt dat Trump druk zet op Brussel om vervelende Europese regels aan te pakken