KPN heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie voor de verkoop van zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica.

Dat bedrijf doet in ruil daarvoor concessies die ervoor moeten zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft op de Duitse markt voor mobiele telefonie, zo maakte de commissie woensdag bekend.

Telefónica wil E-Plus samenvoegen met zijn eigen Duitse bedrijf, O2. Daardoor ontstaat een van de grootste spelers op de Duitse telecommarkt. Om te voorkomen dat dit bedrijf te veel macht krijgt, moet Telefónica voor de afronding van de overname onder meer 30 procent van zijn netwerkcapaciteit in Duitsland verkopen aan één tot drie partijen die niet over een eigen netwerk beschikken.

“Telefónica moet toch behoorlijk wat capaciteit afstoten. De concurrentie en prijsdruk in Duitsland blijven daardoor stevig”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilssen.

Volgens Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) nemen de toezeggingen van Telefónica de zorgen over de concurrentie weg. “Consumenten blijven profiteren van een concurrerende markt”, concludeerde hij.

KPN wil financiële positie verstevigen

KPN kondigde de verkoop van E-Plus vorig jaar al aan. De transactie levert het Nederlandse telecombedrijf 8,6 miljard euro op, die het goed kan gebruiken om de eigen financiële positie te versterken.

KPN krijgt bij afronding van de transactie 5 miljard euro in contanten voor E-Plus. Daarnaast verwerft het Nederlandse bedrijf een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. Het grootste deel van het geld wordt gebruikt om de balans van KPN te versterken. Daarnaast wil het bedrijf weer dividend gaan uitkeren aan aandeelhouders.

KPN-Topman Eelco Blok gaf aan ,,tevreden'' te zijn met de goedkeuring uit Brussel. "Dit stelt ons in staat een duurzaam en groeiend dividend te betalen, gecombineerd met een solide financieel profiel'', stelde hij "Na afronding van de transactie heeft KPN een aantrekkelijk belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland en zal het mogelijk profiteren van dividenduitkeringen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl