De Europese Unie zorgde sinds 2021 voor 6 miljard euro aan Europese financiering voor “doorbraaktechnologieën” en startups. Dit realiseerde de EU via de European Innovation Council (EIC), een onderzoeksraad van de Europese Commissie die in 2021 na enkele testjaren officieel het licht zag.

Dat meldt de EIC in een donderdag gepubliceerd rapport tijdens een bijeenkomst in Brussel. Het geld vloeide toe naar ruim 700 hoogtechnologische startups en zo’n 600 technologische onderzoeksprojecten. De startups en projecten komen uit alle EU-landen en enkele andere staten.

Er ging 850 miljoen euro naar bedrijven en onderzoek rondom quantumtechnologie en semiconductors. 725 miljoen euro ging richting het ontwikkelen van AI-technieken. Een bedrag van 700 miljoen was bestemd voor energieprojecten, zoals batterij-opslagtechnologieën.

Via zijn investeringstak het EIC Fund stak de EIC al geld in ruim 150 startups en grotere techbedrijven. Via het fonds kunnen bedrijven een half tot 15 miljoen euro ophalen. Afgelopen jaar wisten zestig bedrijven geld uit dit fonds op te halen, meldt de EIC.

Elke euro aan publieke financiering leidt tot €3 aan private investeringen

Iedere euro die het fonds sinds de oprichting in 2021 in startups stak, resulteerde volgens de EIC in 3 euro aan geïnvesteerd kapitaal door private partijen. Zo'n 600 private partijen investeerden dan ook al 1,6 miljard euro in hoogtechnologische bedrijven dankzij het fonds, meldt de EIC.

Dat loopt zelfs op tot 2,6 miljard euro, als we de pilot-periode van het fonds erbij pakken, die in 2020 van start ging.

Meer dan zeventig bedrijven waar de EIC geld in stak, zijn inmiddels meer dan 100 miljoen euro waard, meldt de EIC. Zes van deze bedrijven zouden zelfs gewaardeerd zijn op meer dan een half miljard euro.

De EIC heeft een budget van ruim 10 miljard euro. Het fonds zag in 2021 het licht als onderdeel van het Horizon Europe-programma, een Europees programma van ruim 100 miljard euro om onderzoek en innovatie een oppepper te geven.

Forse kritiek op innovatieprogramma van de EU

In een tussenevaluatie van het programma van eind vorig jaar werden harde noten gekraakt. Het gros van de startups die uitgroeiden tot unicorns [met een waardering van ruim 1 miljard euro, red.], zou dat dankzij Amerikaans geld hebben gedaan.

Nu zowel de nieuwe regering van Donald Trump in de VS, als meerdere Amerikaanse technologiebedrijven een vijandige houden zijn gaan aannemen tegen Europa en zijn relatief stringente regelgeving voor technologiesector, is die afhankelijkheid al helemaal een nadeel geworden.

Het fonds heeft volgens expert Manuel Heitor, schrijver van de tussenevaluatie, ruim de dubbele hoeveelheid kapitaal nodig. Ook zou de procedure om geld via het fonds te verkrijgen volgens hem minder complex moeten worden gemaakt. Dit zou nu vaak wel een jaar duren, waardoor bedrijven het erbij zouden laten.

Lees ook: EU verplicht modemerken tot repareren kleding – daar profiteren startups zoals Mended van: ‘Huidige systeem slaat nergens op’