De commissie stelde dat ING werd bevoordeeld door een wijziging van voorwaarden voor terugbetaling van een kapitaalinjectie. Maar volgens het hof kon het dagelijks bestuur van de Europese Unie dat niet aantonen. De Europese Commissie heeft de zaak onvoldoende onderzocht.

ING kreeg in oktober 2008 een noodinjectie van 10 miljard euro van de Staat. Toenmalig Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes stelde strenge eisen aan die steun. Zo moest het concern de bank- en verzekeringsactiviteiten opsplitsen, de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct verkopen en ook de Nederlandse WestlandUtrecht Bank afstoten.

Aanvullende staatssteun

ING loste in december 2009 de helft van de kapitaalinjectie af. De bank hoefde daarbij een minder hoog rentepercentage te betalen dan bij de verstrekking van het noodkrediet was overeengekomen. De Europese Commissie zag dat als aanvullende staatssteun.

,,Misschien voelen ze zich nu comfortabeler om de deal over WestlandUtrecht te heronderhandelen. Voor de verzekeringspoot maakt het niet uit. Die moesten ze toch verkopen om kapitaal op te bouwen”, zegt analist Benoit Petrarque van Kepler Capital Markets.

ING gaf in een reactie aan de uitspraak te verwelkomen en de precieze gevolgen van het vonnis zorgvuldig te bestuderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl