- De EU overweegt een mogelijk prijsplafond in te stellen voor de gasprijs, nu deze weer fors is gestegen.
- De gasprijs stijgt rap door de lage temperaturen in Europa en het gebrek aan wind, waardoor de productie van windenergie achterblijft.
- Met een eventueel prijsplafond wil de EU Europese bedrijven steunen, die 3 tot 4 keer meer voor gas betalen dan hun concurrenten in de VS.
- Lees ook: Gasprijs op groothandelsmarkt op hoogste niveau van dit jaar door koud weer
Brussel overweegt de Europese Commissie de bevoegdheid te geven om een prijsplafond in te voeren voor de gasprijzen in de EU. Die zijn fors gestegen in vergelijking met de gasprijzen in de VS. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
De Europese gasprijzen tikten deze week het hoogste prijsniveau aan in twee jaar. Dit komt deels door de lage temperaturen en het gebrek aan wind dat de productie van duurzame energie beperkt. De gasprijs is drie tot vier keer hoger dan in de VS, wat een belemmering kan vormen voor Europese bedrijven.
De Europese Commissie overweegt daarom een prijsplafond in te stellen, dat onderdeel zal uitmaken van de besprekingen over een ‘clean industrial deal’ die volgende maand gepresenteerd moet worden, zeggen drie bronnen tegen de krant.
De ‘clean industrial deal’ is een plan om de zware industrieën in de EU te ondersteunen, nu bedrijven worstelen met meerdere uitdagingen, waaronder de voorgestelde, agressieve importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump en de ambitieuze groene energietransitie van de EU.
Energiebeurzen niet blij met mogelijk prijsplafond voor gas
De besprekingen over een mogelijk prijsplafond, die zich nog in een vroeg stadium bevinden, hebben geleid tot een reactie van elf brancheorganisaties die waarschuwen voor het beschadigen van het “vertrouwen” in de Europese markt.
Onder andere Europex, de vereniging van Europese energiebeurzen, en AFME, de lobbygroep voor financiële markten, stuurden dinsdag een brief naar commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
In de brief, die de Financial Times heeft ingezien, staat: “Wij zijn van mening dat deze maatregel verstrekkende negatieve gevolgen kan hebben voor de stabiliteit van de Europese energiemarkten en de voorzieningszekerheid op het hele continent.”
Ook schrijven de organisaties dat de maatregel “de wereldwijde gasgemeenschap ertoe zou kunnen aanzetten om z'n pijlen te richten op markten buiten de EU”.
De EU stelde eerder een soortgelijk prijsplafond voor in 2022, op het hoogtepunt van de energiecrisis die ontstond door sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne. Het plafond werd nooit ingevoerd, omdat de prijzen onder de 180 euro per megawattuur bleven.
Voortbouwend op die ervaring riep voormalig president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank vorig jaar op om de Europese Commissie de bevoegdheid te geven om “dynamische prijsplafonds” in te stellen voor situaties waarin de gasprijs in de EU afwijkt van de wereldwijde energieprijzen. “We bestuderen de aanbevelingen van Draghi over deze specifieke kwestie in detail”, zei een EU-functionaris.
Twee hoge, Europese ambtenaren zeiden dat de plannen ook maatregelen zouden bevatten om te voorkomen dat handelaren de gasprijzen in de zomer opdrijven als Europese landen een voorraad aanleggen voor de volgende winter.
Een EU-diplomaat zei dat sommige lidstaten waarschijnlijk “terughoudend” zouden zijn over een prijsplafond. Duitsland en Nederland behoorden tot de landen die tegen het vorige plafond waren.
“De nadruk in Europa moet liggen op het verkrijgen van voldoende energie om de industrieën te laten draaien en de huizen te verwarmen”, zegt Amund Vik, de voormalige Noors staatssecretaris voor energie, tegen de FT. “Het instellen van een prijsplafond voor de groothandelsmarkt lost dat niet op als het onderliggende probleem het gebrek aan energie is.”