De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op.
Dat de spanningen met de VS eindelijk afnemen heeft te maken met de komst van president Joe Biden naar het Witte Huis.
Vooral het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), maker van alcoholische dranken Bacardi en Microsoft hadden veel last van de importtarieven.
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op.
Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt.
Washington beschuldigde Europese landen ervan Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond op haar beurt dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels.
In een reactie op het geschil werden over en weer extra handelstarieven ingesteld.
In november stelde Brussel nog invoerheffingen in op Amerikaanse producten ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar.
De Amerikaanse regering van president Donald Trump was eerder met tarieven gekomen voor 7,5 miljard dollar aan Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky.
Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het oplossen van het langlopende geschil.
"Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Het markeert een 'reset' in de relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner", zegt eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.
Nieuwe president Joe Biden belangrijke factor in ontspanning van handelsrelatie
Dat de spanningen met de VS eindelijk afnemen heeft te maken met de komst van president Joe Biden naar het Witte Huis. Onlangs werd al bekend dat de nieuwe Amerikaanse regering het beleid rond importheffingen op producten uit de EU wilde herzien.
Daarnaast gaven verschillende Europese lidstaten aan dat ze hoopten de banden met de VS opnieuw te kunnen aanhalen na de presidentswissel. Tijdens het bewind van Trump liepen de spanningen juist verder op.
Vooral het Europese luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), maker van alcoholische dranken Bacardi en Microsoft hadden veel last van de tarieven. Voor hen is de opschorting dus goed nieuws.
Ook Airbus heeft al laten weten de stap te verwelkomen. Het concern is naar eigen zeggen voorstander van "alle noodzakelijke maatregelen om een gelijk speelveld te creëren" omdat niemand gebaat zou zijn bij de importheffingen.
Donderdag maakte Washington eveneens afspraken met het Verenigd Koninkrijk over een tijdelijke opschorting van importheffingen. Londen, dat sinds de brexit een eigen handelsbeleid voert, zegde in januari al eenzijdig extra tarieven op voor sommige Amerikaanse producten om de handelsspanningen te verminderen.