Europese burgers en organisaties hebben massaal hun ongenoegen geuit over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten.

Dinsdag werden de resultaten van de publieke consultatie over het vrijhandelsverdrag, dat voluit Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) heet, openbaar gemaakt.

Het publiek was gevraagd te reageren op de investeringsclausule, het zogeheten Investor-State Dispute Settlement (ISDS). Hiermee kunnen buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om aanklagen. Dergelijke afspraken zijn veelvoorkomend in handelsafspraken tussen lidstaten onderling.

In totaal ontving Brussel bijna 150.000 antwoorden. Naast veel klachten over het vrijhandelsverdrag zelf, kreeg de commissie ook opmerkingen over de relatie tussen ISDS en het eigen nationale rechtssysteem.

Enorme scepsis

“Deze consultatie laat duidelijk zien dat er enorme scepsis is over ISDS”, zo reageerde EU-Commissaris Cecilia Malmström (Handel). Zij zegde toe “een open en openhartige discussie” te houden met de EU-landen, het Europees Parlement en andere betrokkenen voordat de Europese Commissie haar positie inneemt.

“Brussel moet meer ambitie tonen”, stelt D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Gedane verbeteringen gaan nog niet ver genoeg. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout gaat verder: de clausule moet uit het verdrag.

Vrees voor milieu-normen

Ook SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur vindt schrappen van de ISDS "onvermijdelijk''. "ISDS geeft multinationals zoveel macht over democratische besluitvorming dat onze vakbondsrechten, burgerrechten en milieuwetgeving in gevaar komen. De mensen hebben dat goed gezien, en vinden dat onacceptabel.''

Het vrijhandelsverdrag, dat onderlinge handelsbarrières tussen de twee machtsblokken moet wegnemen, is omstreden omdat er wordt gevreesd dat onder meer de Europese normen voor bijvoorbeeld milieu en gezondheid onder druk van de VS worden aangetast.

Half procent groei

Een gezamenlijk Europees en Amerikaanse onderzoek heeft uitgewezen dat door een akkoord de Europese economie met circa 0,5 procent kan groeien. De Amerikaanse economie zou met circa 0,4 procent kunnen toenemen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl