De Europese Unie heeft twee kaarten gemaakt die laten zien waar in de toekomst nieuwe douanecontroles komen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië bij de verdere afwikkeling van de Brexit.

De Britse premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk gesteld dat er geen douanecontroles komen tussen het Britse hoofdeiland en Noord-Ierland, maar in de scheidingsovereenkomst met de EU zijn die wel degelijk vastgelegd.

Het idee is dat Groot-Brittannië (dus Engeland, Wales en Schotland) de interne markt en de douane-unie van de EU verlaat, maar dat Noord-Ierland de facto onder de EU-regels blijft vallen. Er komt geen harde grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland, maar er komen wel douanecontroles tussen het Britse hoofdeiland en Noord-Ierland.

De eerste kaart toont de verscheping van goederen over de Ierse Zee van Liverpool naar Belfast. De kaart vermeldt dat van de Britse douane wordt verwacht dat ze EU-regels toepassen op inkomende goederen. Er zullen ook controles zijn op levende dieren, dierlijke producten en planten. Van importeurs wordt verlangd dat zij een douane-formulier invullen.

map1

Foto: Europese Commissie

De tweede kaart toont de verscheping van goederen in tegenovergestelde richting. Voor goederen die vanuit Noord-Ierland naar Groot-Brittannië worden geëxporteerd moeten douaneformulieren worden ingevuld en worden gecontroleerd bij aankomst.

map2

Foto: Europese Commissie

Premier Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat dit soort controles niet nodig zullen zijn bij de verdere afwikkeling van de Brexit. Toen een Noord-Ierse exporteur hem vroeg of zijn onderneming extra formulieren moest invullen na de Brexit, zei de premier: "Absoluut niet."

Johnson voegde daaraan toe dat elk bedrijf dat werd gevraagd dergelijke papieren in te vullen naar Downing Street moest bellen en dan zou Johnson "hem instrueren het formulier in de prullenmand te gooien."

De Europese Commissie publiceerde de slides na de ondertekening van de overeenkomst met de voorwaarden over de scheiding met het VK. Vrijdag werden de regels opgenomen in de Britse wet, zodat niets het VK in de weg staat om de Europese Unie op 31 januari te verlaten.

Dan begin een transitieperiode van 11 maanden waarin het VK feitelijk nog onderdeel uitmaakt van de EU en ondertussen kan onderhandelen over handelsovereenkomsten.

LEES OOK: De Britten willen in februari al de onderhandelingen starten over een handelsdeal met Donald Trump – dat vergroot de kans op een harde Brexit