- De Europese Unie richt een investeringsfonds van 25 miljard euro op om economische problemen als gevolg van het coronavirus te bestrijden.
- Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht.
- De EU zal zich flexibel opstellen wat betreft de regels voor staatssteun en begrotingstekorten.
De Europese Unie staat klaar om “alle instrumenten die nodig zijn” in te zetten om de sociaal-economische gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Charles Michel dinsdag verklaard na een videoconferentie met de leiders van de 27 EU-landen.
“Het is nu tijd voor actie”, zei Michel.
Er komt een investeringsfonds van 25 miljard euro, waarvan 7,5 miljard snel beschikbaar wordt gesteld uit EU-fondsen, aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze komt nog deze week met een voorstel.
De regels voor staatssteun en begrotingstekorten zullen flexibel moeten worden toegepast, staat in een verklaring van de ‘elektronische top’.
Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht. “We zullen alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm kan weerstaan”, aldus Von der Leyen. Staatssteun gaat wat haar betreft naar bedrijven “die het nodig hebben”.
'Gepaste coördinatie'
De EU-ministers van Gezondheid en Binnenlandse Zaken zullen dagelijks via videocalls overleggen, ook met de Europese Commissie. Dat moet zorgen voor "gepaste coördinatie".
Maatregelen die overheden nemen moeten "proportioneel" zijn, gebaseerd op wetenschap en medisch advies. De Europese Commissie kreeg de opdracht verder te werken aan het tegengaan van tekorten aan medische hulpmiddelen, met name beademingsapparatuur en mondkapjes. Landen moeten de handel hierin niet blokkeren, staat in de verklaring.
De leiders spraken elkaar 2,5 uur, met op de agenda indamming van het virus, de beschikbaarheid van medische (beschermings)middelen, het beperken van de economische gevolgen van de uitbraak en vaccinonderzoek.
Eurogroepvoorzitter Mário Centeno, ECB-baas Christine Lagarde en EU-buitenlandchef Josep Borrell namen ook deel aan de e-top.
"Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig. Internationale samenwerking is van groot belang", aldus premier Mark Rutte op Twitter over het overleg.