Brussel wil meer weten over de financiële steun die voetbalcub PSV heeft gekregen van de gemeente Eindhoven. De Europese Commissie heeft ook twijfels over de financiële hulp aan vier andere voetbalclubs.

Dat zo maakte Brussel woensdag bekend.

Eindhoven kocht in 2011 voor bijna 48,4 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Deze steun zou mogelijk in strijd zijn met Europese regels voor staatssteun.

Ook neemt het de steun van gemeentes aan voetbalclubs NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch onder de loep. Hier gaat het om enkele miljoenen.

Zo kocht Nijmegen voor NEC een claim af voor 2,2 miljoen euro. Maastricht schold een vordering van 1,7 miljoen euro op MVV kwijt en kocht daarnaast het stadion voor 1,85 miljoen euro. Iets soortgelijks gebeurde er in Den Bosch. Er werd afgezien van een vordering van 1,65 miljoen euro en het trainingscomplex werd gekocht door de gemeente voor 1,4 miljoen euro.

De huur van het stadion van Willem II werd door de gemeente Tilburg verlaagd. Volgens de commissie bedraagt het voordeel voor de club 2,4 miljoen euro.

Geen staatssteun voor Vitesse

Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) zegt te twijfelen of de steun van de gemeente volgens de regels is. "Ik ben er van overtuigd dat profclubs goed moeten worden gerund en dat zij niet bij de belastingbetaler moeten aankloppen als zij financieel in de problemen komen."

Brussel concludeert ook dat de maatregelen van de gemeente Arnhem voor Vitesse geen staatssteun waren. Arnhem handelde volgens een formele procedure van surseance van betaling.

De Nederlandse autoriteiten hebben nu in principe twee maanden de tijd om een eerste reactie te geven. Hoelang het hele onderzoek gaat duren, is niet te zeggen. Er zijn geen vastgelegde termijnen waarbinnen dergelijke onderzoeken afgerond moeten zijn, maar gemiddeld nemen deze zaken 18 maanden in beslag voordat er een eindoordeel is.

Steden wachten onderzoek af

Betrokken gemeenten wachten de uitkomsten van het onderzoek van de Europese Commissie af. De klachten van burgers zijn bekend, zeggen ze.

Wethouder Staf Depla van Eindhoven ziet het onderzoek naar de aankoop van de grond van PSV met vertrouwen tegemoet. "Bij de voorbereiding is rekening gehouden met Europese regels. We hadden de grond niet gekocht als de koop niet aan de regels zou voldoen."

De gemeente Tilburg werkt mee aan het onderzoek en wacht de uitkomst af. "We zijn niet geschrokken, we waren min of meer voorbereid", laat een woordvoerder weten.

Volgens de gemeente Nijmegen betreft de kwestie die Brussel gaat onderzoeken één klacht van één burger over een oudere zaak. Dat er was geklaagd was bij de gemeente bekend. De gemeente wacht het oordeel van de EU over de zaak rustig af, laat een woordvoerster weten.

De gemeente Maastricht kan nog niet reageren op het bericht van de Europese Commissie over MVV en de andere clubs. "We wachten eerst de stukken af en gaan die dan bestuderen", reageert de woordvoerder van de gemeente.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl