In navolging van de bitcoin stijgen ook andere cryptomunten als ethereum en ripple snel in waarde.
Ethereum is dit jaar bijna vier keer zoveel waard geworden, maar is nog altijd wel ver verwijderd van het recordniveau van januari 2018.
Cryptomunt ripple is in alleen al deze maand in waarde verdubbeld.
De toenemende populariteit van de bitcoin stuwt ook andere cryptomunten omhoog. De op een na grootste cryptomunt ethereum steeg maandag met ruim 8 procent tot boven de 600 dollar, het hoogste punt sinds medio 2018.
De koers van ethereum ligt nog wel flink onder de recordwaarde van zo’n 1.500 dollar van januari 2018, maar deze munt is sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart dit jaar wel bijna verviervoudigd in waarde.
Concurrent ripple is alleen al in november twee keer zoveel waard geworden.
De snelle prijsstijging kan grotendeels verklaard worden door de koersexplosie van grote broer bitcoin.
De populairste cryptomunt is dit jaar met 160 procent in waarde gestegen en werd maandag voor rond de 18.632 dollar verhandeld. Hiermee nadert de bitcoin de hoogste stand ooit.
Hoewel ethereum en ripple flink in waarde zijn gestegen, valt hun marktaandeel nog altijd in het niet bij dat van de bitcoin.
Ethereum heeft momenteel een marktwaarde van zo'n 41 miljard dollar en ripple heeft een totale waarde van ongeveer 49 miljard dollar, terwijl de bitcoin afgelopen week een recordwaarde van 336 miljard dollar bereikte.
Directeur Michael Sonneshein van Grayscale Investments, het grootste cryptofonds ter wereld, zei vorige week tegen Business Insider dat hij er nog altijd van overtuigd is dat de bitcoin de volgende stap is in de evolutie van geld.
Risico van ondoordachte beleggingen in cryptomunten
Nu vanwege de coronapandemie nog steeds veel mensen in lockdown zitten, besteden ze meer tijd online en raken ze waarschijnlijk geïnteresseerd in cryptomunten als ethereum, denkt onderzoeker Bernard Meyer van CyberNews.com.
"Maar omdat het allemaal zo technisch is, investeren ze waarschijnlijk in deze cryptomunten zonder echt te weten wat ze aan het doen zijn. En dat kan leiden tot een hoop fouten en verlies van geld", waarschuwt hij.
In het verleden hebben hacks en veiligheidsproblemen ervoor gezorgd dat er voor honderden miljoenen aan bitcoin en andere cryptomunten werd gestolen op verschillende platforms.
Hoewel de veiligheidseisen op de grootste handelsplatforms flink zijn aangescherpt, moeten vooral potentiële ethereum-kopers zorgen dat ze goed op de hoogte zijn van technische details als 'smart contracts', een in codetaal geschreven overeenkomst om transacties via het netwerk mogelijk te maken.
"Als ze zich op ethereum storten, moeten ze weten hoe een 'smart contract' werkt, een soort van geautomatiseerd proces voor het verzenden en ontvangen van betalingen van gebruikers. Die 'smart contracts' kunnen nog altijd flinke gaten in de veiligheid vertonen", zegt Meyer.
Maandag werd bekend dat De Nederlandsche Bank in de afgelopen periode dertien registraties van aanbieders van cryptodiensten heeft goedgekeurd voor de Nederlandse markt.
Die dertien bedrijven mogen vanaf nu in of vanuit Nederland virtuele valuta zoals bitcoin verhandelen en cryptoportefeuiles van klanten beheren.
[activecampaign form=28]
Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten:
- Deze 13 cryptobedrijven hebben een groen vinkje gekregen van toezichthouder DNB
- Bitcoin stijgt als een speer en breekt door de 18.000 dollar – is de cryptokoorts terug?
- Bitcoinkoers gaat binnen 5 jaar naar $1 miljoen, zegt voormalig hedgefondsmanager die 50% van z’n portefeuille in bitcoin heeft belegd
- Coinbase wil mogelijk dit jaar nog naar de beurs – ex-werknemers betwijfelen of CEO Brian Armstrong de juiste man is om het cryptobedrijf te leiden