- Mede-oprichter Vitalik Buterin van Ethereum pleit voor compensatie voor kleine beleggers in het gecrashte cryptoplatform Terra.
- De bij Terra behorende cryptomunt luna is in een week tijd vrijwel waardeloos geworden.
- Daarnaast is ook de aan Terra gelieerde stablecoin TerraUSD fors in waarde gedaald.
- Lees ook: de bitcoin heeft geen toekomst als betaalmiddel, zegt jonge cryptomiljardair Sam Bankman-Fried
Mede-oprichter Vitalik Buterin van cryptoplatform Ethereum roept op tot steun voor kleine beleggers die zijn geraakt door de instorting van cryptoplatform Terra. Hij wil dat zij gecompenseerd worden voor hun verlies na de zware crash van vorige week.
Terra heeft een eigen cryptomunt genaamd luna, die in een week tijd vrijwel geheel waardeloos is geworden met een koersdaling van 70 dollar naar het huidige niveau van 0,00018 dollar.
Daarnaast is er een zogenoemde ‘stablecoin’ genaamd TerraUSD, die tot vorige week gekoppeld was aan de dollar en die werd gebruikt voor transacties op het platform van Terra.
De TerraUSD moest altijd een waarde van 1 dollar houden, maar de koppeling met de dollar is verbroken en inmiddels is 1 TerraUSD nog maar 0,12 dollar waard.
De crash van Terra en de bijbehorende cryptovaluta heeft de hele cryptomarkt geraakt en betekent ook een schok voor het vertrouwen in digitaal geld.
"Ik roep op tot gecoördineerde steun voor kleine beleggers in TerraUSD, die zich hebben laten bedotten met fabeltjes dat ze een 'rente' van 20 procent konden behalen op een aan de dollar gekoppelde munt", tweette Buterin.
De Ethereum-topman vindt dat ook de bezitters van luna, dus de cryptomunt van het Terra-platform, noodsteun moeten krijgen na de spectaculaire crash vorige week.
Het gedonder begon toen de stablecoin TerraUSD de koppeling met de dollar niet vast kon houden. Van belang hierbij is dat TerraUSD geen onderliggende dekking had met echte dollars, maar met een algoritme werkte dat de waarde van deze cryptomunt gelijk moest houden aan de de dollar.
Buterin liet weten vierkant achter een idee van een Twitteraar te staan kleinere beleggers te compenseren.
Voor vermogende bezitters van de luna en TerraUSD moet het debacle een les zijn in persoonlijke verantwoordelijkheid, wat Buterin betreft. Al tweet hij er enigszins begripvol bij: 'SFYL' - 'sorry for your loss'.
Wel overheidssteun, maar geen regulering graag
Opmerkelijk genoeg hint Buterin op overheidsinterventie om getroffen bezitters van de luna en TerraUSD te compenseren. Volgens hem is hiervoor een 'duidelijk precedent'. Buterin verwijst hiervoor naar de Amerikaanse evenknie van het Europese depositogarantiestelsel voor spaarders.
De stellingname van Buterin is opvallend, omdat cryptomarkten veelal ongereguleerd zijn en er vanuit de cryptogemeenschap vaak ook weerzin is tegen overheidsinterventie.
Buterin lijkt wel open te staan voor overheidssteun voor gedupeerde cryptobeleggers, maar roept niet op tot strengere regulering van de cryptomarkt.
Oprichter van Terra heeft het zwaar
Ondertussen probeert Do Kwon, de oprichter van Terraform Labs, het tij nog te keren Voordat TerraUSD zijn koppeling met de dollar kwijtraakte, was deze stablecoin de op twee na grootste in zijn soort ter wereld.
Op Twitter legt Kwon uit dat er gekeken wordt naar vervolgstappen. Hij stelt onder andere voor om de TerraUSD blockchain samen te voegen met een nieuwe cryptomunt die niet gekoppeld is aan de dollar. Die nieuwe 'stablecoin' zou dan door het leven gaan als Terra Classic.
Of het vertrouwen in Terra en de bijbehorende cryptomunten nog herwonnen kan worden, is onzeker. Do Kwon werd vorige week op cryptosite Coindesk al omschreven als 'de Elizabeth Holmes van de cryptowereld'.
Een niet al te subtiele veroordeling van Terra en haar maker. Holmes is de voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos. Zij werd begin dit jaar schuldig bevonden aan grootschalige fraude en bedrog. Holmes lichtte onder andere beleggers in haar startup voor honderden miljoenen op.